Domburg, heilzame zeebadplaats

Het stadje Domburg is de oudste badplaats aan de Walcherse kust. In het begin van de 20e eeuw kwamen er veel kunstenaars naar Domburg om inspiratie op te doen. Piet Mondriaan en Jan Toorop zijn de bekendste.

Het centrum kent veel gezellige terrasjes, restaurantjes en winkeltjes. Deze winkels zijn het gehele jaar 7 dagen per week open. Het mooiste uitzicht over Domburg, strand, zee en omgeving krijg je vanaf de Hoge Hil. Vanuit het dorp loop je links de duinen op om de hoge Hil te bereiken.

Domburg, Heilzame Zeebadplaats

Heilzame badplaats

Een verblijf dicht bij zee betekent niet alleen genieten van een mooi decor. Het draagt wezenlijk bij aan je gezondheid. Dat is niet zomaar een veronderstelling, maar officieel. Domburg mag sinds kort het predicaat Heilzame Zeebadplaats dragen. Een badplaats krijgt deze onderscheiding alleen als het zeewater, het klimaat en de bodemproducten heilzaam zijn verklaard.

Heilzame Zeebadplaats

Historie Domburg

Historie

Domburg heeft een lange kuurtraditie. Er zijn zelfs resten van thermen en een badhuis met warm- en koudwaterbaden uit de Romeinse tijd gevonden. De geschiedenis van Domburg als badplaats begint in 1834 als 2 Middelburgse dames besluiten om met badkoetsen een zeebad te nemen. Het kuren werd beschouwd als een nieuwe geneesmethode. Badgasten kwamen niet alleen om zich te ontspannen maar ook om te profiteren van de schone zeelucht en de heilzame kracht van het zeewater.

Heilzame Zeebadplaats

Dr Mezger

Dr Mezger

Een prominent medicus, die al vroeg de potentie van Domburg zag, is Dr. Johan Mezger (1838-1909). Deze bekende arts wordt beschouwd als de grondlegger van de fysiotherapie. In die tijd kwamen vooraanstaande lieden naar Domburg om het heilzame effect van het zeewater te ondergaan en zich door Dr. Mezger te laten behandelen. Zijn naam wordt in Domburg nog steeds in ere gehouden.

Dr. Mezgerwandeling

Kunstenaarskolonie

Kunstenaarskolonie

Dat de omgeving van Domburg ook toen al een heilzame werking op lichaam en geest had, blijkt ook uit belangrijke kunstenaarskolonie rond Jan Toorop en Piet Mondriaan. Zij woonden en werkten in Domburg en lieten zich inspireren door het unieke Zeeuwse licht. Hun erfenis leeft nog in Domburg. Wil je zelf zien waar de beroemde werken van de kunstenaars werden gemaakt? Ga dan mee met de 'In het licht van Toorop en Mondriaan' wandeling. 

Cultuur Domburg en meer

Natuur Domburg

Natuur

Domburg grenst direct aan de Manteling, een uniek bos met statige buitenplaatsen en schitterende tuinen. Het is een van de weinige eikenbossen direct aan zee. Het werd aangeplant om Walcheren te beschermen tegen de koude zee wind. De bomen hebben dan ook typische vormen door diezelfde zeewind. Je komt vormen tegen die je nog nooit eerder hebt gezien! Het gebied is beschermd natuurgebied, ingericht op rust, stilte en ontspanning.

Strand Domburg

Strand

Het strand is een grote trekker van Domburg. Het biedt je rust en ruimte als je dat wilt en voor diegene die lekker bezig willen zijn is er ook ruimte en gelegenheid. Je kunt het inrichten zoals je zelf wilt. Lekker lui in de zon liggen of langs het strand wandelen. Domburg is een heilzame zeebadplaats. Het zilte zeewater, het getij, de luchtstromen en het zonlicht dragen bij aan je gezondheid.

Stranden Domburg

Culinaire verwennerij

Culinair Domburg

Zeeland is een rijk en gezond land als het om eten gaat. Dat kan ook bijna niet anders met zoveel streekproducten. Mosselen, oesters, kreeft, lamsoren, zeekraal. Teveel om op te noemen. Smul van de vele streekgerechten in een sfeervol restaurant. Geniet van een heerlijk biertje op een gezellig terras of strandpaviljoen. De (h)eerlijke ingrediënten komen vaak direct van het land of uit de zee.

Culinair Domburg

Gratis Wifi

In Domburg wordt er door de Provincie Zeeland, gemeente Veere en Ondernemers Badplaats Domburg (OBD) gratis wifi aangeboden. Zonder kosten en code kun je op straat gratis internetten. 

Meer info

Seizoensmarkt

In de zomermaanden is er iedere maandag vanaf 10.00 uur een seizoensmarkt in Domburg. De markt loopt langs de Weststraat, Markt, Ooststraat en Stationsstraat.