Op zoek naar restanten uit het verleden

Zeeuws-Vlaanderen kent vele interessante verhalen uit het verleden en de bewijzen daarvan zijn terug te vinden in menig stadje en dorpje, maar vooral ook in het landschap zelf.

Prins Maurits IJzendijke

Verdedigings- en vestingwerken

Zo kun je bijvoorbeeld op zoek naar de Staats-Spaanse Linies. Dit zijn restanten van militaire verdedigingswerken uit de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens die oorlog werden delen van het land onder water gezet om de vijand op afstand te houden. De zee werd zo een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de Spanjaarden. Deze liniedijken doorkruisen het Zeeuws-Vlaamse landschap van west naar oost. In museum Het Bolwerk in IJzendijke kom je nog veel meer te weten over de strijd die Prins Maurits voerde tegen de Spanjaarden.

Wallen Retranchement

In Retranchement vind je vestingwerken uit die tijd. Met haar stadswallen doet ze haar Franse naam nog steeds eer aan. De naam van dit dorpje betekent namelijk 'verschansing'. Nu vormen deze aarden wallen een prima verschansing voor bijzondere planten en dieren, zoals de boomkikker.

Belfort Sluis

Aardenburg en Sluis

In en om de vestingsteden Aardenburg en Sluis vind je nog meer restanten uit het verleden. Op het Belfort van Sluis staat het houten beeldje 'Jantje van Sluis' uit 1421. Het verhaal gaat dat klokkenluider 'Jantje van Sluis' tijdens de Tachtigjarige oorlog Sluis heeft gered van de ondergang. Spaanse troepen wilden Sluis aanvallen bij het luiden van de klok. Echter, Jantje versliep zich, omdat hij op de kermis te diep in het glaasje gekeken had.