Couleur locale

Zeeland is een provincie vol tradities. Wil je het authentieke Zeeland leren kennen? Bezoek dan een ringrijdwedstrijd of ga op de foto in klederdracht.

Ringrijden
Dé Zeeuwse volkssport. Gezeten op een ongezadeld paard galopperen de deelnemers over de ringrijdbaan. Onderweg moeten ze een heel klein ringetje aan hun lans rijgen.

De basisregels van het ringrijden heb je zo door. Naarmate de wedstrijd langer duurt, wordt het ringetje steeds kleiner tot er uiteindelijk  iemand overblijft met de meeste ringen aan zijn lans. Dan begint het jonassen. Ringrijden is voor veel deelnemers een gelegenheid om hun paard prachtig te versieren. Ringrijden vindt plaats vanaf de late lente tot in de nazomer. De sport wordt vooral beoefend op Walcheren. Meer over ringrijden en een ringrijdkalender.

Sjezenrijden
Het lijkt op ringrijden maar bij het sjezenrijden zitten de deelnemers in een wagen getrokken door een paard. Eentje ment, de ander moet de ring steken. Het leuke van sjezenrijden is dat het vaak in klederdracht gebeurt. Natuurlijk zijn bij het sjezenrijden de paarden (en de wagens) ook prachtig versierd. In de zomer wordt er in verschillende plaatsen het sjezenrijden georganiseerd.

Streekdracht
Elk Zeeuws eiland had traditioneel zijn eigen dracht. Vooral bij de vrouwen zag je de verschillen goed, omdat die soms totaal andere kappen droegen. De grootste collectie streekdracht heeft het Zeeuws Museum. Regelmatig zijn er eigentijdse presentaties te zien met Zeeuwse streekdracht in de hoofdrol. Maar in bijna elk streekmuseum in Zeeland vind je wel iets van klederdracht terug. Altijd al eens de Zeeuw in jezelf willen ontdekken? Vraag dan bij het VVV-kantoor in je buurt of zij een fotograaf kennen waar je in klederdracht op de foto kan. Er zijn er meerdere actief in Zeeland.

Oude ambachten
Op veel Zeeuwse dorpspleinen zie je nog exact waar de smidse vroeger stond. Daar staatnog  een ingewikkeld bouwwerk, opgetrokken uit hout en metaal. Dat is de travalje. Deze werd gebruikt wanneer paarden buiten van nieuwe hoefijzers werden voorzien. Je ziet er geen smid meer aan het werk, maar er zijn wel andere manieren om iets mee te pikken van de oude ambachten in Zeeland.

Er zijn ten eerste veel boerderijen open voor het publiek. Ook van de visserij kun je iets meepikken. Visserijmuseum Breskens organiseert excursies, waarbij op klassieke wijze met Zeeuwse trekpaarden die een net voortslepen wordt gevist op garnalen en kleine platvissen. Bij de Hollandse Hoeve in Goes kun je in een decor van nagebouwde traditionele huisjes kijken naar demonstraties van oude ambachten. Heel leuk voor kinderen; vooral in combinatie met de nabij gelegen kinderboerderij.