Pittoresk Zeeland

Verstilde dorpspleinen, historische haventjes om in te lijsten, straten vol kinderkopjes en snoephuisjes… Dat Zeeland pittoresk is, staat buiten kijf. Of je nu door het monumentale Middelburg wandelt of van de stilte van het dorpsplein van Nisse geniet, de pittoreske kant van Zeeland is adembenemend.

Middelburg op zijn mooist: het Abdijplein
De monumentale binnenstad van Middelburg is groots en inspirerend. Eén van de mooiste plekjes van de stad is het Abdijplein.’s ‘Zomers kun je hier heerlijk koel in de schaduw van de bomen zitten. Geen auto’s, drukte en gedoe; alleen maar de prachtige gebouwen van de abdij om je heen. Zowel het Zeeland Nazomerfestival als het International Jazz Festival Middelburg organiseren concerten op het plein. Het bijzondere plein geeft die optredens haast iets sprookjesachtigs mee. Wil je de gebouwen van de abdij ook wel eens van binnen zien? Boek dan een rondleiding waarbij je o.a. de oude kloostergangen en de abdijkerken aandoet.

Veere is om op te vreten
In dit historische stadje vind je lieflijke straatjes met kinderkopjes en veel schattige snoephuisjes. Dicht bij de waterkant staan grotere monumentale gebouwen, zoals het Stadhuis en de Campveerse toren. Ook vind je grote koopmanshuizen langs de kaai. Dit stadje was in de tijd van Napoleon van groot tactisch belang. De verdedigingswallen uit die tijd liggen nog steeds rond Veere. Je kunt over deze wallen wandelen en hebt dan prachtig uitzicht op het Veerse Meer en Veere zelf. Wil je de historie van dit bijzondere stadje beter leren kennen? Boek dan een rondleiding.

Pracht van een havenstad: Zierikzee
Grote monumentale herenhuizen herinneren aan het rijke verleden van deze stad. Die rijkdom vergaarde Zierikzee voor een groot deel via haar haven die zeker een bezoekje waard is. Waar je ook loopt in Zierikzee, overal kom je de geschiedenis van de stad tegen. Let vooral op de prachtige poortgebouwen die je her en der door de stad verspreid tegenkomt. Zierikzee van boven bekijken kan ook door de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren te beklimmen. Wil je alles te weten komen over het roemrijke verleden van deze mooie stad, laat je dan rondleiden door een deskundige VVV-gids.

Een plaatje: Nisse
Vraag een Zeeuw waar je het mooiste dorpsplein van Zeeland vindt en je hebt grote kans dat hij Nisse zegt. Naast een grote veertiende-eeuwse kerk vind je op het langgerekte dorpsplein een park met hoge, veel schaduwgevende bomen, een vaete (een oude drinkplaats voor het vee) met eendjes en een oude muziektent. Het plein wordt geflankeerd door snoephuisjes en mooie historische boerderijen. Het is een plaatje! Dat geldt ook voor de omgeving van Nisse. Hier kun je heerlijk fietsen en wandelen over bloemendijkjes. Tip: met een knooppuntenwandelkaart of een knooppuntenfietskaart kun je hier de mooiste routes uitstippelen.