Groente

Zeekraal en lamsoor

Aan de randen van het Zeeuwse land waar zee en land om dominantie vechten, komen unieke zoutminnende groenten voor. Bijzondere planten, zout, knapperig, gezond en heel erg lekker.

Zeekraal

Zeekraal is een zalige Zeeuwse groente. Hij lijkt wel wat op een kleine, intens groene cactus zonder stekels. Zeekraal groeit op kale plekken en aan de randen van de schorren. Zeekraal is vaak de eerste plant die de kale slikken koloniseert en je vindt ze dus doorgaans op plekken waar Zeeland net iets meer zee dan land is. De zeekraalplantjes houden fijne gronddeeltjes vast en zorgen zo voor de aangroei van het schor. Een echte pioniersplant.

Bord zeekraal

De smaak van zeekraal

Zeekraal neemt actief zout op en heeft daardoor een zeer zilte smaak. Ook zit het boordevol vitaminen die het uit het omringende zeewater opneemt. Zeekraal is weliswaar zoutminnend, maar heeft zoet water nodig om te ontkiemen. Veel regen in het vroege voorjaar is een gunstig voorteken van een goede oogst. Zeekraal wordt geoogst van half mei tot en met begin september.

Zeekraal snijden

Zeekraal bereiden

De pure knapperverse smaak van zeekraal is het lekkerst. Nadat je de zeekraal zorgvuldig hebt afgespoeld (om een zanderige maaltijd te voorkomen) hoef je deze maar een paar minuutjes te blancheren. Heerlijk met een warm klontje boter. Of wat dacht je van roergebakken zeekraal met een fijngesnipperd uitje?