Eendenkooi

Deel deze pagina: Tell a friend

Eendenkooi

Anna Jacobapolder (Tholen en Sint Philipsland)

• Bos

Beschrijving

Tot op heden zien we in de eendenkooi de overblijfselen van een oud kreekrestant liggen. De kreek met oevers maakte ooit deel uit van het grote stroomgebied de Oosterschelde. In 1846 kwam daar een einde aan met de inpoldering van de Anna Jacobapolder. De eendenkooi werd in 1882 opgericht door Martini Buys, schoonzoon van bedijker, kapitein der genie W.F. Del Campo genaamd "Kamp". Voor de oprichting van de eendenkooi verkreeg hij Koninklijke goedkeuring van Willem III.

Eendenkooien dateren uit de vroege middeleeuwen. Zij dienden als jachtmiddel voor het vangen van wilde eenden. Onze natte gebieden bleken daarvoor bijzonder geschikt.

Van de ongeveer1400 eendenkooien in ons land, zijn er maar ruim 100 overgebleven.  In Zeeland zijn er nog 3 van de 7 in tact.

Rond de kooi werd een recht van afpaling gevestigd gemeten uit het midden van de kooi. Binnen die cirkel, hier 625 m. geld een jachtverbod en mag de rust op geen enkele wijze worden verstoord.

Eendenkooien zijn oases van rust. Zij zijn tot stand gekomen door intensieve samenwerking van kooibedrijf en natuur. In 1984 werd de eendenkooi aangekocht door de Stichting Het Zeeuwse Landschap.

Het gebied is 11 ½ hectare en heeft een rijke variatie aan soorten binnen de leefgemeenschap.

Lokatie adres

• Adres
    Noordweg 49 4675 RN Anna Jacobapolder

Omgeving

Ligging

• Eigen parkeerterrein
  • Beschermd natuurgebied/landschap
  • In de polder

Voorzieningen

• Bezoekerscentrum

Capaciteit

Stichting Het Zeeuwse Landschap
  • Nederlands
  • Bos

• Huisdieren niet toegestaan
  • Niet vrij toegankelijk

• Folder

Openingsperiodes

Uitsluitend op afspraak te bezichtigen. Het kleine bezoekerscentrum is geopend als de beheerster aanwezig is.

Toegankelijkheid