Krabburger

Recept van Haiko Bergen

Vandaag Vlissingen Maritiem, morgen Havendagen Zierikzee en zondag Vestingdagen Hulst. Iedereen is er maar druk mee. Mocht je desondanks tijd over hebben, dan is hier het recept voor een krabburger. Eerder al recept van de week. Nu in de herhaling.De krabburger is een recept van chefkok Haiko Bergen, CTV kok, en werkzaam bij het Cine Café. Haiko: "Het is een niet alledaags recept, de krabburger. Krokant gebakken en heerlijk smeuïg van binnen met verse zeekraal en lamsoren."

INGREDIËNTEN
Voor twee krabburgers heb je nodig:

  • 4 plakken dik gesneden brood
  • 400 gram krabvlees (gaar)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eiwitten
  • 4 eetlepels panko (chinees broodkruim)
  • 2 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 1 eetlepel peterselie fijn gesneden
  • 4 eetlepels crème fraiche
  • 1 eetlepel mierikswortel of naar smaak
  • 50 gram zeekraal
  • 50 gram lamsoor
  • 1 klein sjalotje fijn gesneden
  • Limoen (als garnering)
  • Verse friet 
  • Witbier

BEREIDING

  1. Meng 4 eetlepels crème fraiche, 2 eetlepels mayonaise en de mierikswortel
  2. Snij de lente ui en de peterselie fijn
  3. 2 mooie stukken krabvlees van de schaar apart houden
  4. Meng het krabvlees, 1 eetlepel mayonaise, 1 eiwit, de lente-ui en de peterselie
  5. Maak van het mengsel 2 mooie burgers
  6. Haal de burgers door het losgeslagen overige eiwit
  7. Paneer de burgers met de panko
  8. Bak de burgers aan beide zijden op een middelmatig vuur goudbruin
  9. Vervolgens het gesnipperde sjalotje samen met de lamsoor en de zeekraal in een eetlepel olijfolie kort bakken, naar smaak verse zwarte peper toevoegen
  10. Intussen de boterhamen grillen of roosteren

Opmaak
We gaan stappelen

  1. Leg een boterham op een bord, leg daarop wat zeekraal/lamsoor
  2. Daarop de krabburger, met daarop een lepel mierikswortelsaus
  3. Leg op de saus een stukje vlees van de achtergehouden krabschaar
  4. Leg daarop weer een boterham

Serveren met verse friet en een schaaltje met de overgebleven saus.
Het is nog meer genieten met een groot glas koud (Zeeuws) witbier!