Mühle

Molen Stavenisse

De Stavenisser Molen is een korenmolen uit 1801 aan de Molendijk in Stavenisse. Het is een ronde stenen grondzeiler met een vlucht van 21,50 meter. Deze in 1962 witgekalkte korenmolen met rode kozijnen staat ten noordwesten van de jachthaven aan de rand van de dorpskern.

De molen is in 1801 gebouwd ter vervanging van een standerdmolen. Deze werd het slachtoffer van de beruchte orkaan van 9 november 1800. Tot 1964 is de molen op windkracht in gebruik gebleven. Het jaar daarna kwam de molen in eigendom van een Rotterdams transportbedrijf. Er werden vergunningen aangevraagd om de molen als vakantiewoning in te richten.  Tot echte verbouwingen is het echter nooit gekomen. Het binnenwerk bleef grotendeels gespaard. In 1976 kwam de molen in eigendom van de gemeente Tholen. De molen wordt vaak in bedrijf gesteld door een vrijwillig molenaar.

Van 1 april tot 1 oktober is de molen elke zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur te bezoeken. Daarnaast als de molen draait en op afspraak.

Meer over deze molen lees je op www.molendatabase.nl

Eigenschaften:

Mehr wie das