Zeeland, Land in Zee

Zeelandbrug Noord-Beveland

Zeeland, Land in Zee

Zeelandbrug Noord-Beveland

Zeeland, Land in Zee

Vind een accommodatie

Geniet van het moois dat Zeeland te bieden heeft. Houd bij een bezoek of verblijf rekening met de actueel geldende veiligheidsregels.

Zeeland, het land dat letterlijk in zee ligt. Er is hier meer water dan land. Zeeland is een eilandenrijk. De kustlijn kronkelt hier 650 kilometer langs dijken, duinen, baaien en dammen. Waar je ook bent, binnen een kwartier sta je hier aan het water.

Zeeuwse wateren

De Zeeuwse eilanden zijn omringd door water. De Noordzee, brede zeearmen als de Ooster- en Westerschelde. Maar ook kreken en diepe geulen, kanalen en watergangen. Er is hier altijd een stuk kust te vinden waar de wind de goede kant op staat voor watersport of lekker in de luwte van de zon te genieten.

Elke overkant een eigen kant

Elk deel van Zeeland laat zijn eigen kanten zien. Maar ook de overkant. Ontdek dat alles hier met elkaar en met iedereen verbonden is. Onder meer door de machtige Deltawerken en dijken en dammen. Die zogenoemde stugge Zeeuw kent veel meer en weet veel meer dan jij denkt. Je moet hem alleen de goede vraag stellen. En dan moet je eens zien welke kanten je op kunt!

Fietsen op de grens van land en zee

Zeeland is ook het land van bloemdijken en polders. Van buitendijks fietsen, op de rand van land en water. De zeedijken en inlagen beschermen de Zeeuwen tegen het water. Maar ze vormen ook een uniek landschap om op de fiets te verkennen. Je kijkt de ene kant de polder in en aan de andere kant varen de zeeschepen je voorbij. Via het knooppuntennetwerk stel je zelf een route door Zeeland samen. Je bepaalt zelf hoe lang je op de fiets wilt zitten.

Leef je uit

Met 650 kilometer kustlijn die ook nog eens grillig verloopt, vind je hier altijd wel ergens een strand. Of een kleine baai met een strook zand. Je waant je op een eiland. Maar ook de uitgestrekte Noordzeestranden geven dat eilandgevoel. Achter de duinenrij vind je een achterland met polders en dijken. Overal kun je je uitleven, je zit niemand in de weg. De extreme watersporters hebben hun eigen stukken strand. Je ziet er op een winderige dag een bonte verzameling van kites in de lucht. Zeeland nodigt je uit om buiten actief te zijn. Op de fiets, te voet of met je paard de natuur in. Volg de borden van het routenetwerk of zoek vooraf online je route uit of bij één van de VVV-Inspiratiepunten.

Zilt van land en zee

Een land aan zee heeft een zilte keuken. Je eet hier mossels, oesters, kreeft en kokkels. Vers uit zee, zo op je bord. De dichtheid aan sterrenrestaurants is hier enorm. De chefs maken gebruik van alles wat Zeeland te bieden heeft. Uit het water en van het land. Zeekraal en lamsoren als groenten. Vlees dat al een licht zilte smaak van nature heeft, omdat de dieren hier op zilte gronden grazen. Fruit gekweekt in de Bevelandse boomgaarden. Zeeuwse zoetigheden zoals de bolus en de babbelaar. Streekproducten en zeer lokale lekkernijen. Je vindt het alleen hier, bij de bron, in het Zeeuwse land.

Land van feesten en festivals

Het land van feesten, festivals, eten en drinken. Festivals in Zeeland betekent cultuur met een Z. Het Zeeland Nazomerfestival, met locatietheater ergens aan zee of in het Zeeuwse achterland. Onderstroom in Vlissingen, met straattheater vlak aan zee. Of muziekfestival Concert at Sea. Aan de voet van de Brouwersdam met strand, zon en zee als achtergrond. Feesten en tradities gaan hier hand in hand. Straô, een lange stoet paarden gaat naar zee en wast de benen, feest in het dorp. Dat gebeurt alleen op Schouwen. Mosselfeesten worden overal gevierd. Van Bruinisse tot Breskens. Niet alleen voor gasten een feest, de Zeeuwen zelf doen net zo goed mee.

Lees verder

Ontdek Zeeland

Laat je inspireren