Goes

Het hart van de Bevelanden is de stad Goes. Ontstaan aan een kreek, het Korte Gors, waar de stad waarschijnlijk zijn naam aan te danken heeft. In het wapen van Goes staan ganzen, het wordt ook wel ‘hanzestad’ genoemd. De stad heeft altijd een centrumfunctie gehad door de centrale ligging. Tegenwoordig is Goes een echte winkelstad met grote ketens en exclusieve winkels.

Vroeger werd hier veel handel gedreven. In de stad vind je de pleinen nog terug zoals de Beestenmarkt, de Vlasmarkt en natuurlijk de Grote Markt. Daar wordt op dinsdag nog steeds weekmarkt gehouden.

Achter de Grote Markt ligt de Grote of Maria Magdalenakerk. Het is een beeldbepalend gebouw voor Goes. De monumentale kerk is multifunctioneel. De wandelkerk wordt vaak gebruikt voor exposities, beurzen en culturele activiteiten. De koorkerk wordt gebruikt voor lezingen en kerkdiensten.

Een andere beeldbepalende plek is de Goese stadshaven. Hier werd vroeger de handelswaar af- en aangevoerd. Straatnamen als de Bierkade en Turfkade geven een idee van wat hier verhandeld werd. De kademuren zijn een rijksmonument en rondom de stadshaven staan historische huizen. Tegenwoordig is de Stadshaven een jachthaven en liggen er restaurants omheen.

Je kunt goed eten en drinken in Goes. Achter de Grote Markt vind je bijvoorbeeld d’Anvers. Ook bij de locals een populair restaurant. Je kunt er niet reserveren dus ga op tijd. Katoen combineert een goede kaart met een goed bed, het is tevens een hotel. Direct naast Theater De Mythe, ideaal voor een complete avond uit.