Beiaardconcerten Belfort Sluis

5 JUL T/M 12 AUG
ZO

Zomerserie concerten op het carillon van Sluis

In het Belfort van Sluis – het middeleeuwse gebouw dat destijds  macht van de stad symboliseerde – bevindt zich een bijzonder muziekinstrument: het carillon, ook wel: de beiaard.

Het carillon als muziekinstrument heeft zich ontwikkeld aan het einde van de middeleeuwen, in Vlaanderen en Holland. De klank van het instrument ontstaat  door het laten klinken van een reeks van op toon gestemde klokken. Dat gebeurt door een automaat (voorafgaande aan de uurslag van de grote klok),  maar het kan ook live, door de activiteiten van een musicus: de beiaardier.

In Sluis is er in de zomermaanden een kleine reeks concerten op het carillon, gegeven door gastbeiaardiers, telkens op zondagmiddag, van 15.30 tot 16.30 uur.

Op zondag 15 juli opent de beiaardier van Ieper en Poperinge, Ludo Geloen, de reeks concerten.

Op zondag 22 juli bespeelt Jos Vogel het prachtige klokken-instrument. Jos Vogel is een bekende Zeeuwse musicus; hij is onder meer beiaardier van de beide carillons in Vlissingen. Hij volgde een conservatorium opleiding orgel en klavecimbel, en tevens de opleiding tot beiaardier aan de Nederlandse Beiaardsschool In Amersfoort. Vogel speelt een gevarieerd programma, met onder meer werk van Zeeuwse componisten: de barokcomponist uit Middelburg Pieter Bustijn, maar ook van de hedendaagse Middelburgse componist Douwe Eisenga. En daarnaast bekende thema’s, die velen bekend in de oren zullen klinken.

De beiaardier van Gent, Kenneth Theunissen, geeft een concert op het carillon op zondagmiddag 29 juli 2018. Theunissen studeerde de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Daarnaast behaalde hij een conservatoriumdiploma als slagwerker. Sinds 2008 is Theunissen beiaardier van Hasselt; in 2013 volgde zijn benoeming tot beiaardier van Gent, waar hij het grote carillon van het Belfort  (met onder meer de beroemde “klokke Roeland”) bespeelt. Theunissen komt met een programma dat velen zal aanspreken: Bach, Händel., Beethoven, maar ook veel bekende meezingers, waarbij Ramses Shaffy en de Amsterdamse grachten niet ontbreken.

5 augustus is het de beurt aan Luc Rombouts, hij is o.a. beiaardier van Leuven, waar hij de grote beiaard van de Universiteitsbilbliotheek bespeelt, en de kleinere beiaard in het Begijnhof. Rombouts behaalde het diploma beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Daarnaast is hij bekend door verschillende boeken over de wereld van klokken en beiaarden. In 2016 promoveerde hij op een zeer geprezen proefschrift  over het ontstaan van de beiaard als muziekinstrument. Rombouts zet zich in om met het carillon als muziekinstrument een breed publiek aan te spreken; hij neemt met veel genoegen breed bekende, toegankelijke muziek zoals popsongs en filmmuziek op in zijn programma. Ook in Sluis zal hij velen verrassen.

Zondag 12 augustus sluit de stadsbeiaardier van Sluis, Piet Hamelink, de bijzondere serie “zomerconcerten”, op het carillon van Sluis, af. Na de ontvangst van gerenommeerde gastbeiaardiers, de voorafgaande weken, speelt Hamelink nu dit slotconcert. Piet Hamelink is sinds 2014 stadsbeiaardier van Sluis; hij is tevens beiaardier van Axel. In 2017 behaalde hij met onderscheiding het einddiploma van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen (B). Hamelink speelt graag klassieke muziek, maar let ook op de herkenbaarheid ervan. Zo zal hij een bewerking spelen van een bekende sonatine voor piano van Muzio Clementi, een stuk dat ieder die piano speelt, herkent. En hij sluit toepasselijk af: 'thank you for the music!'

Het concert is (gratis!) te beluisteren in de omgeving van Het Belfort, bijvoorbeeld vanaf de gezellige terrasjes in de omgeving. Uiteraard kunt u de beiaardiers ook live zien spelen op het carillon, hiervoor heeft u wel een toegangsticket voor het museum nodig (€ 5,50 p.p. de ruimte bij het carillon is echter wel zeer beperkt).

Bij de VVV en op zondagmiddag ook ter plaatse is gratis een programmafolder verkrijgbaar.

Kenmerken:

Meer zoals deze