Bijzondere panden Veere

Bijzondere panden in Veere

Campveerse toren
Deze eeuwenoude stadsherberg is in de 15e eeuw gebouwd als onderdeel van de vestingwerken van het stadje Campveere. Daarna is de Campveerse toren dienst gaan doen als herberg. Vele bekende gasten hebben hier geslapen en gegeten, zoals vorsten, schilders, dichters en kunstenaars. Één van de bekendste is Willem van Oranje, die hier een bruiloftsmaal aangeboden kreeg na zijn huwelijk met Charlotte de Bourbon.

Schotse huizen
Veere heeft een lange handelsrelatie gehad met Schotland. In die periode lieten Schotse kooplieden grote woon- en pakhuizen aan de Kaai bouwen, zoals nummer 25 en 27. Deze Schotse huizen dragen de namen ‘Het Lammeken’ en ‘De Struys’. Na het vertrek van de Schotten uit Veere zijn de twee panden met elkaar verbonden door kunstverzamelaar en miljonair Albert Ochs. Sinds 1950 is er een museum gevestigd.

Stadhuis
Eeuwenlang werden vanuit dit Gotische stadhuis inwoners van Veere berecht en bestuurd. Het gebouw verloor haar functie toen in 1996 de gemeentes op Walcheren heringedeeld werden, en het gemeentehuis naar Domburg verhuisde. Tegenwoordig is museum de Vierschaar in het pand gevestigd. Door de sfeervolle ambiance in het stadhuis is het tevens een populaire trouwlocatie geworden.