HomeHome
Visit
Blogs
Deze bezienswaardigheden mag je niet missen in Zierikzee
Haven Zierikzee

Deze bezienswaardigheden mag je niet missen in Zierikzee

Geschreven door: zeeland.com

Zierikzee is een échte monumentenstad met bijzondere bezienswaardigheden. Loop eens door de historische straten en kijk je ogen uit! Van Middeleeuwse poorten tot aan het Stadhuismuseum. In deze blog nemen we je mee op ontdekkingstocht langs bijzondere bezienswaardigheden van Zierikzee.

Stadhuismuseum Zierikzee

In het Stadhuismuseum Zierikzee leer je alles over de geschiedenis van monumentenstad Zierikzee en Schouwen-Duiveland. Je bewondert er historische kaarten, scheepsmodellen, archeologische schatten en nog veel meer. Bovenop de toren van het museum staat een gouden windwijzer. Deze stelt Neptunus voor; de Romeinse god van de zee. In december wordt het Stadhuismuseum Zierikzee jaarlijks omgebouwd tot het Huis van Sinterklaas. Dan kunnen kinderen met hun ouders op bezoek in het huis van de Sint en zijn Pieten.
Stadhuismuseum Zierikzee

Nieuwe Kerk Zierikzee

Een ander bijzonder gebouw in Zierikzee is de Nieuwe Kerk. De kerk had vroeger de naam Sint Lievensmonsterkerk, maar deze is in 1832 door brand beschadigd geraakt en daarna afgebroken. Daarna is het voor een derde herbouwd in neoclassicistische stijl. De Nieuwe Kerk wordt nu regelmatig gebruikt als locatie voor optredens. En wist je dat je op het kerkplein nog de contouren kunt zien van het voormalige gebouw?
Nieuwe kerk

Dikke Toren Zierikzee

Tegenover de Nieuwe Kerk staat de Sint Lievensmonstertoren. In de volksmond wordt deze 62 meter hoge toren ook wel de Dikke Toren genoemd. Bij de brand van 1832 bleef dit onderdeel van de Sint Lievensmonsterkerk gespaard. Je kunt de toren beklimmen. Vanaf de Dikke Toren kijk je neer op de smalle straten en monumentale panden van de stad. Je hebt ook goed zicht op de Zeelandbrug, het natuurgebied Plan Tureluur en de Zeeuwse wateren. Bij heel helder weer kun je bijna tot Rotterdam kijken! Kijk van tevoren wel even naar de openingstijden.
Dikke toren Zierikzee

Middeleeuwse poorten

Zierikzee heeft drie prachtige Middeleeuwse stadspoorten: de Noordhavenpoort, Zuidhavenpoort en Nobelpoort. Vroegere verdedigingswerken. De Noordhavenpoort (foto) vind je bij de ingang van de oude haven. Aan de overkant staat de indrukwekkende Zuidhavenpoort. De Nobelpoort is de oudste van de drie. Hoe deze poort aan haar naam komt, weten we niet. Volgens een verhaal is het bouwwerk gesticht door twee vrouwen. Omdat er eentje krom liep, zou ook één van de torenspitsen met een knik zijn gebouwd. 

Noord en zuidhavenpoort haven zierikzee

Korenmolens

Zierikzee heeft twee oude korenmolens: molen De Hoop en molen Den Haas. Molen De Hoop is de jongste van de twee en staat in het centrum van Zierikzee. Hier wordt nog steeds graan gemalen. En je kunt de molen tot op de dag van vandaag nog bezoeken. Het hele jaar door op zaterdag tussen 09:00 en 12:00 uur. In de zomermaanden zijn er uitgebreidere openingstijden. Molen Den Haas (foto) ligt aan het Bolwerk. De molen draait meestal op vrijdag en is dan ook te bezoeken.
Zierikzee molen

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!