Zuidhavenpoort en museumhaven Zierikzee

Deze bezienswaardigheden mag je niet missen in Zierikzee

Wat te doen tijdens een bezoek aan Zierikzee? Loop eens door de historische straten van de stad. Je kiek je oagen uut. Geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, ken ik Zierikzee op mijn duimpje. Ik wandel er graag. Ook al ben ik een rasechte Zeeuwse, op zo’n moment voel ik mij toerist in eigen streek. In deze blog neem ik je mee op ontdekkingstocht langs de parels van de stad.

Vertrekpunt: vanaf het VVV-Inspiratiepunt aan de Nieuwe Haven. Loop de deur uit naar het blauwe bolwerk tegenover het Inspiratiepunt. Daar zie je een gedeelte van de oude stadsmuur.

Bruinvissen spotten Zierikzee

Bruinvissen spotten

Zierikzee ligt aan de Oosterschelde. Loop bij het bolwerk de dijk op en geniet van het uitzicht over het water. Op de dijk staat een zuil waar het geluid van de bruinvissen te horen is. Goed kijken, want grote kans dat je deze kleine walvissen hier in het water ziet zwemmen.

Moen de Hoop Zierikzee

Korenmolens

De twee oude Korenmolens in Zierikzee zijn nog af en toe in gebruik om van tarwe meel te malen. Zowel in molen Den Haas als molen De Hoop zijn de producten te koop.

Varreput Zierikzee

Varreput

De Varreput aan de Balie bevindt zich voor de Dikke Toren. Het was een belangrijk punt voor de Lakenindustrie. De varreput is gegraven om de stoffen te spoelen. De stoffen hingen te drogen in de straten van Zierikzee. De Raamstraat is hier ook naar genoemd. Hier werden de wortels van de meerkrap, een plant met kleine gele bloemen, vermalen tot rode verfstof. 

Dikke Toren Zierikzee

St. Lievensmonstertoren

In de volksmond wordt deze 62 meter hoge toren ook wel de Dikke Toren genoemd. Klim hier naar boven en geniet van het eindeloze uitzicht. Tel de treden en je komt erachter dat er een verschil zit in het aantal treden naar boven en beneden. Vanaf het dak kijk je neer op de smalle straten en monumentale panden van de stad. Je hebt ook goed zicht op de Zeelandbrug, natuurgebied Plan Tureluur en de Zeeuwse wateren. Bij heel helder weer kun je bijna tot Rotterdam kijken.

Nieuwe kerk Zierikzee

Nieuwe kerk

Naast de Dikke Toren staat de Nieuwe Kerk, die is gebouwd tussen 1470 en 1525. Hij is afgebrand in 1832. De Nieuwe Kerk is toen voor een derde herbouwd in de neoclassicistische stijl. Op het plein is dit goed te zien. Rechts naast de kerk staat een witte paardenkastanjeboom uit 1848. Deze oude kastanje heeft de watersnoodramp in 1953 overleefd.

Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuis en stadhuismuseum

In het Stadhuismuseum leer je alles over de geschiedenis van Zierikzee en geniet je van wisselende tentoonstellingen. Bovenop staat de fraaie renaissance toren staat als windwijzer Neptunus, de Romeinse god van de zee. In december wordt het museum jaarlijks omgebouwd tot het huis van Sinterklaas. Dan krijgen kinderen met hun ouders een rondleiding door het huis.

Nobelpoort Zierikzee

Nobelpoort / stadspoorten

De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van Zierikzee. De heer Nobel heeft deze poort in het midden van de 14e eeuw voor zijn twee dochters laten maken. Er wordt gezegd dat de torentjes op de poort verschillend zijn, maar of dat klopt, vertelt het verhaal niet.

Gevangenis stadhuismuseum Zierikzee

Gevangenis

Midden in het centrum van de stad staat de oudste gevangenis van Zeeland. Het Gravensteen. Hier werden jarenlang misdadigers opgesloten. Gevangenen kerfden jaartallen, merken en tekeningen in het hout. Alleen met gids te bezoeken (aanmelden via het Stadhuismuseum).

Museumhaven Zierikzee

Noord- en Zuidhavenpoort

Tijdens de zomermaanden in juli en augustus is op verschillende dagen de Noord- en Zuidhavenpoort geopend. Er is dan van alles te beleven in deze poort. Het gebouw had in vroegere tijden een drieledige functie: de toegang tot de stad, verdediging van de haveningang en de scheiding tussen het zeewater van de Gouwe en de haven. Elk half uur hoor je hier het oudste carillon van Nederland spelen. Hier is ook een gedeelte uit de film ‘Michiel de Ruiter’ opgenomen. Bij de poorten vind je een mooie ophaalbrug uit vroegere tijden.

Museumhaven Zierikzee

Museumhaven

Loop over het bruggetje naar de museumhaven. Hier kun je in de zomer een mooie tocht door het havenkanaal varen. In het museum krijg je uitleg over het maritieme verleden en er wordt een oud schip gerestaureerd. De toegang is vrij. Dit museum is een aanrader om met kinderen bezoeken vanwege de verschillende activiteiten die ze hier kunnen doen.

Stadsontdekkingstocht

Wandelen door Zierikzee kan ook met de stadsontdekkingstocht. Deze koop je via de website of bij het VVV-Inspiratiepunt in Zierikzee. Heb je trek gekregen van al die indrukken? Bekijk hier de restaurants in Zierikzee. Ik hoop je nog eens terug te zien in de mooiste monumentenstad van Nederland.

Gerelateerde tags:

Ook interessant