Het Zeeland van Bart van der Weide

Restaurant De Kluizenaar in Goes

Zeeland, Zuid-Beveland dan welteverstaan, ben ik geboren en getogen. De stad Goes, van klein naar wat groter zien gaan. Mijn ouders zijn vertrokken uit Den Haag, om te gaan lesgeven in het Zeeuwse. Mams docent Engels, Pa docent lichamelijke opvoeding.

Zeeland is veel te uitgestrekt om kort over uit te wijden, maar ik probeer:

Verfijnd eten in Zeeland? Ga naar restaurant de Kluizenaer, Grote markt, te Goes. Of restaurant Het Binnenhof, Bocht van Guinea, te Goes.

Oostkapelle, het mooie bos grenzend aan de duinen, strand en zee zal ik altijd in koesteren. Kasteel Westhove, waar vroeger Joodse onderduikers werden geborgen. De krater die de bommen sloegen toen deze mensen werden gebombardeerd tijdens het vluchten, de vijver die er nu te zien is. Ook de grote bomen, waar namen van mij en mijn toenmalige vrienden in gekerfd staan, samen met de namen van vele anderen die er al niet meer zijn.

Café-Restaurant De Herberg

Middelburg: Walcheren op z’n best. Prachtige warme stad met een heel gezellig uitgaansleven, vooral in de winter (De nacht van de Nacht) en op de zomerse dagen. Café-restaurant De Herberg, van m’n maat Bob. Café Seventy Seven, of gewoon Sef, in de wandelgangen, met de lekkerste muziek. En top gezelligheid. 

Wilhelminadorp

Ga je de lange weg langs het kanaal, vanuit de haven van Goes, helemaal tot aan de Oosterschelde, dan kom je bij een plek die het Goesse Sas wordt genoemd. Daar vind je café-restaurant Het Loze Vissertje in Wilhelminadorp. Waar we altijd, voor de sluizen, van de hoge palen afdoken, onze eerste jointjes rookten en onze eerste biertjes dronken. Gitaren mee, of gewoon een ghettoblaster met cassettes, of allebei. De lange zondagse wandelingen langs de dijk, met de honden en familie/vrienden. Totdat Het Loze vissertje ons in stilte riep om van een lekkere Duvel te komen genieten, met een bruine fruitschaal erbij (bittergarnituur).

Of lekker uitwaaien in Vlissingen bij het Nollestrand, (honden welkom buiten de zomerperiode). Daarna proosten en lekker eten met live muziek in Panta Rhei. Op stap met kleine kinderen? Check de Schaapskooi of de kinderboerderij (Hollandse hoeve). Of lekker zwemmen/klimmen in het Omnium.

Maar ik heb liever dat je weg blijft. Het is al druk genoeg zo hier.

Groet,

Bart

Gerelateerde tags: