Wandelen

Over dijken en duinen in Zeeland

Je staat er misschien niet echt bij stil als je wandelt en fietst over dijken en duinen. Dat er dagelijks mensen in de weer zijn om deze veilig te houden. Als Toezichthouder Waterkering ben ik verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de waterkering in West Zeeuws-Vlaanderen. Van Breskens tot aan ’t Zwin.

Fietsen door de duinen

Kustversterking

De afgelopen jaren is hier hard gewerkt aan kustversterking tijdens het project 'Zwakke schakels'. De dijken en duinen in Zeeuws-Vlaanderen zijn de komende 50 jaar weer veilig. Maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen.

Ik rijd dagelijks rond voor controles aan duinen, dijken en het strand. In het zomerseizoen ga ik om 6 uur op pad, voordat het te druk wordt. In het najaar heb ik het strand weer voor mezelf.

Fietsen bij Waterdunen Zeeuws-Vlaanderen

Storm

Is er sprake van duinafslag? Staan de takken rijen die stuifzand tegenhouden in de duinen nog op de juiste plek? Hoe is de kwaliteit van de begroeiing van de grasdijken en met de paalhoofden op het strand? Is er schade die snel moet worden hersteld?

Dan maak ik een foto met de speciale schade-app en stuur de melding direct door naar het hoofdkantoor in Middelburg. Als het stormt en er wordt een hoge waterstand verwacht ben ik dag en nacht bereikbaar. Klaar om met collega’s maatregelen te nemen.

Jachthaven Cadzand-Bad
Jachthaven Cadzand-Bad

Niet alleen is de kust van Zeeuws-Vlaanderen de afgelopen jaren versterkt. Op verschillende plekken zijn recreatiepunten gebouwd. Hier kun je genieten van het uitzicht over zee of het achterliggend natuurgebied. Zoals bijvoorbeeld de drukbezochte vogeltelpost vlakbij de vuurtoren van Breskens. De nieuwe jachthaven van Cadzand-Bad vind ik ook echt een pareltje. Op dit moment de enige plek in Nederland waar Xblocs zijn gebruikt als golfbreker. Zo'n bloc weegt rond de 10.000 kilo en ieder bloc is geplaatst met een GPS. Ik vind het een machtig zicht.

Als kind was ik al niet weg te slaan bij zee. Buiten leven, in de natuur. Ik houd ervan. Het zit in mij. Weer of geen weer, ik ga graag op pad. De dijken en duinen in West Zeeuws-Vlaanderen hebben geen geheimen meer voor mij.