Foto Marten Klop - Over water en Zeehelden

Water en zeehelden

Eindeloos Eiland, eindeloos veel dijken, eindeloos veel water, eindeloos en toch allemaal bereikbaar en heel dichtbij. Na een hele droge, warme zomer is er eindelijk weer regen uit de hemel gevallen. Er staan kleine plasjes water langs de weg en de heerlijke geur van zomerregen hangt nog in de lucht.  

Via de Kuupjesweg kom ik weer op de West Zeedijk. Beneden zie ik binnendijks de Valkreek en het Gemaal “de Valle”. Het Gemaal zorgt voor de afwatering uit de oud Noord-Bevelandpolder en loost dit via een uitwatering in de jachthaven naar de Oosterschelde. Tegenwoordig zijn de afvoergebieden van alle gemalen op Noord-Beveland gekoppeld en zorgen zij samen dat het overtollige polderwater wordt afgevoerd. Na dit heerlijke regenbuitje zullen de sloten nog niet overlopen, maar zonder deze ‘waterhelden’ zou ons eindeloos eiland na langdurige regenval waarschijnlijk op een groot zwembad lijken.

Vanaf de dijk kijk ik naar de jachthaven, zeilboten liggen hier rustig te wachten op hun eigenaar. Dit was na de eerste inpoldering in 1598 wel anders, toen was dit een belangrijke haven om het nieuwe dorp Colijnsplaat op te bouwen. Boten met voedsel, dieren, materialen, dijkwerkers en ambachtsheren voeren toen af en aan. Dromend over deze gouden eeuw en een bruisende drukte op de havenkade kom ik in de graskant een oude bolder (meerpaal) tegen. Deze is gemaakt van een groot scheepskanon. Vele van deze zware gietijzeren buskruit kanonnen hielpen onze zeehelden in die tijd bij het verdedigen van de nieuwe ingepolderde rijkdommen.

Het begint weer te regen, de druppels maken mooie kringen op het water. Ik zie geen plekje om te schuilen, dus als een echte zeeheld trotseer ik deze bui en fiets verder richting Colijn. Onderaan de dijk tegenover het gemaal kom ik een gedenksteen tegen, Jonkheer Wilhelm Parker legde op 11 juli 1757 de eerste steen van deze sluys. Een bijzonder monument want deze Wilhelm was niet zomaar een jonkheer; hij was getrouwd met Anna Maria Pottey, een achterkleindochter van onze Zeeheld Michiel de Ruijter… Heeft hij misschien zijn kanon hier achter gelaten?

Wil je ook eindeloos genieten op Noord-Beveland? Volg de blog van Marten Klop. Lees ook zijn vorige blog of de volgende blog