HomeHome
Visit
Blogs
De geheimen van het andere Zeeland
Bloesem Kapelle

De geheimen van het andere Zeeland 'De Bevelanden'

Ontdek de geheimen van het andere Zeeland 'de Bevelanden' en laat je verrassen. Het land tussen de Ooster- en Westerschelde. Een gebied vol ongekend mooie, lekkere en bijzondere ervaringen. In deze blog vertellen we je de must do’s tijdens een bezoek aan de bevelanden! Lees snel verder.

Buitendijks fietsen op de Bevelanden

Zeeuwen leven achter dijken en dammen die hen beschermen tegen het water. Het fietsnetwerk in Zeeland laat veel van deze plekken zien, inclusief weids uitzicht over, bijvoorbeeld de Wester- of Oosterschelde. Je kunt op de Bevelanden namelijk buitendijks fietsen. En je kunt ook kiezen om in de wind of juist uít de wind te fietsen. Dit staat op routeborden aangegeven met een windvaan. Dat is makkelijk hè! Kijk hier voor verschillende fietsroutes op de Bevelanden.

Fietsen op Tholen

Wandelnetwerk van de Bevelanden

Er zijn kilometers aan wandelmogelijkheden op de Bevelanden. Met het wandelnetwerk kun je korte ommetjes maken of complete meerdaagse tochten. Net wat je wilt. Zo kun je bijvoorbeeld langs de oevers van het Veerse Meer lopen, de bloemdijken rond Nisse verkennen of wandelen langs de inlagen van Noord-Beveland.

TIP: De Bevelanden staan bekend om de vele boomgaarden. In oktober is het oogsttijd. Dit is hét moment om langs de boomgaarden te lopen. Je ziet hier en daar nog fruitplukkers in actie en langs de weg worden vaak appels en peren verkocht. Een lekker tussendoortje voor tijdens de wandeling! 
Wandelen langs de bloesem op de bevelanden

Zwaakse Weel

Hoewel Zuid-Beveland er tegenwoordig rustig bij ligt, was dit eeuwen terug wel anders. Er werd een hevige strijd geleverd tegen het water. Gebieden werden ingepolderd, dijken braken vervolgens weer door en het inpolderen begon opnieuw.

Ook de Zwake, een druk bevaren getijdenkreek tussen de Honte, de Westerschelde en het Veerse Gat, werd ingepolderd. Nu is het een prachtig natuurgebied; een van de grootste van de Bevelanden. Je vindt natuurgebied de Zwaakse Weel iets ten zuiden van Goes. Een prachtig gebied om door te wandelen of fietsen!
fietsroute zwaakse weel brilletjesdijk

Winkelen in Goes

Goes is een échte winkelstad. Van grote warenhuizen tot verrassende, kleine boetiekjes. De meeste winkels zijn te vinden in en rondom het sfeervolle historische stadscentrum. Goes is altijd een stad van handel en bedrijvigheid geweest. Dat zie je vandaag de dag nog steeds terug in het monumentale centrum. Naast winkelen, kun je in Goes nog veel meer doen. Ga op ontdekkingstocht tijdens een stadswandeling of rijd mee met de stoomtrein Goes - Borsele.
Haven Goes

Eten aan de bron

Eten doe je nergens beter dan aan de bron. Op de Bevelanden heb je allerlei fantastische eetgelegenheden. Sommige hebben een Michelinster. Andere zijn hard op weg daar naartoe. Of het zijn onontdekte pareltjes waar je ook meer dan zalig kunt eten.

De Katse kaai is zo’n bijzondere plek. Je eet hier direct aan de haven. Bij Restaurant Katseveer kijk je precies boven de dijk uit. Je ziet het water en de slikken van de Oosterschelde. Bij De Viskêête zit je pal tussen Mosselkotters in de haven van Yerseke. Dan smaakt zo’n pan mosselen toch nét weer even beter. En dan is er nog Inter Scaldes. Op het smalle stuk land tussen de Ooster- en de Westerschelde verzorgt dit restaurant al jaren regelrechte topdiners. Zin in een Zeeuwse Michelinervaring? Dan is dit dé eetgelegenheid voor jou.

Mosselen

Proef Zeeland in Yerseke

In Yerseke proef je Zeeland. Alles draait om oesters, mosselen en kokkels. Er zijn veel mossel- en visrestaurants. Je eet direct bij de bron. Zalig mals en verser dan vers.

Yerseke is trots op haar schelpdierencultuur en laat geen gelegenheid onbenut om je daar kennis mee te laten maken. Alleen voor het uitzicht over het water is dat al een must. Je kunt zelfstandig de historische oesterputten bezoeken of je kunt mee met een rondleiding waarbij je alles leert over de mossel- en oesterteelt. Ook een aanrader: een wandeling door de havens met indrukwekkend lange rijen kotters.
yerseke oesterputten mensen oesters oesterij

Duiken in de Oosterschelde

Nationaal Park de Oosterschelde is een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland. Het is een dynamisch geheel dankzij de werking van eb en vloed. Boven water valt er allerlei moois te zien (je kunt hier watervogels, bruinvissen en zeehonden spotten) en onder water is de Oosterschelde minstens zo mooi. 

De Oosterschelde heeft onderwater ook seizoenen. De watertemperatuur kan verschillen van -2 in de winter tot wel 24 graden in de zomer. Dat zorgt voor een grote biodiversiteit en veel afwisseling bij het duiken. Niet gek dus dat duikers uit heel Europa op de Oosterschelde afkomen. Lees hier meer over duiken en snorkelen in Zeeland.

 

Duiken in de oosterschelde

Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk waakt over de brede Westerschelde. Zodra je de poort met zijn loodzware houten deuren passeert, stap je terug in de tijd. Een aanval vanuit zee was eeuwenlang een schrikbeeld voor de Zeeuwen. Na de afscheiding van België in 1830 verrees een reeks forten langs de Westerschelde. De meeste forten werden later gesloopt, maar Fort Ellewoutsdijk bleef gespaard. Je kunt in het fort rondstruinen door de onderaardse ruimten. Op de geschuts ring, waar vroeger de kanonnen stonden, staat een panoramakijker opgesteld. Je kunt er vogels en zeeschepen spotten.
Fort Ellewoutsdijk

Kleinere stranden langs de kust van de Bevelanden

Zeeland staat bekend om zijn lange kustlijn met brede stranden. Langs de kust van de Bevelanden vind je juiste de wat kleinere stranden. Je vindt deze kleinere stranden aan het Veerse Meer bij de Vluchthaven van Geersdijk en achter het bos aan de Willem Adriaanweg bij Kortgene. Een slagje groter en levendiger is het strand bij Wolphaartsdijk.

Ook langs de Westerschelde kun je terecht: bij Baarland ligt er eentje, inclusief een strandpaviljoen. Zoek je liever de Oosterschelde op? Bij Colijnsplaat vind je vlak naast de jachthaven een strand. En ga je verder naar het westen langs de noordkust, dan vind je ook een paar afgelegen plekjes. In de zon is het hier goed vertoeven!
fietsen aan zee

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Ontdek hier

wat er nog meer te doen is in Zeeland