Een bijzondere plek: eendenkooi Slikkebosch

Het is en blijft een wat magisch gebied, die oase van rust, in de Manteling van Walcheren: eendenkooi Slikkebosch. Een terreintje waaraan je makkelijk voorbijloopt en –fietst, want weggestoken in de bosrand valt het niet erg op. Een gebied, waar u zonder de boswachter en zijn sleutel niet kunt komen. Een rustplek voor damherten en reeën, waar aalscholvers en haviken broeden.

Vroeger werden hier eenden gevangen. Voor de pot, welteverstaan, om op te eten. Het was geen “kooi”, die veel opbracht, er werden niet heel veel eenden gevangen, maar toch genoeg om de kooiker een karig bestaan te garanderen. Er werd vrijwel alleen in de herfst gevangen als grote aantallen noordelijke eenden naar de Lage landen trokken. Zogenoemde staleenden op de plas lokten de hongerige reizigers naar beneden waar de kooiker hen met sluwheid en kunde de vangarm, de “pijp” in dreef. Aan het einde ervan werd hen de nek omgedraaid, gingen zij dus “de pijp uit”!

Dat deze eendenkooi vijf “pijpen” heeft, is op zich wel bijzonder; normaal gesproken zijn het er maar vier. Misschien om extra opbrengst te genereren? Of misschien liepen er wel vijf stroompjes in de natte duinvallei - Slikkebosch genaamd -, die aan het einde van de negentiende eeuw werd omgebouwd tot eendenkooi? Niemand, die het weet. Feit is, dat de “kooi” als één van de drie eendenkooien in Zeeland, uiteindelijk maar een kleine honderd jaar in bedrijf is geweest. De laatste eenden werden midden jaren negentig van de vorige eeuw verschalkt. Sindsdien is het rustig in de “kooi”, hoewel…

Elke dinsdag is een club enthousiaste vrijwilligers druk in de weer om de “kooi” op orde te houden. Niet om hem weer bedrijfsklaar te maken, wel om aan gasten te kunnen uitleggen en tonen hoe een eendenkooi werkte en er uitzag. Want de “kooi” moge dan wel normaal gesproken afgesloten zijn, een aantal malen in het voorjaar en in de zomer worden er rondleidingen gegeven. Er wordt verteld over de historie en de werking van de “kooi”, maar er is ook veel aandacht voor de flora en fauna van het gebied. Met een beetje mazzel ziet u herten en in het voorjaar is het in de aalscholverkolonie een drukte van belang. Op warme zomerdagen ruikt u die kolonie trouwens ook! Die kolonie, waar zo’n dikke tweehonderd aalscholvers bivakkeren.

Afspraak maken

De excursies duren pakweg anderhalf uur en vertrekken vanaf de ingang van Slikkebosch aan de Vroonweg te Oostkapelle. Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer.

Je kunt ook een afspraak maken met boswachter Karel Leeftink om met familie, vrienden of personeel privé rondgeleid te worden ([email protected] of 06-10943647). Want ook hij weet heel veel van de kooi. Menig lunchpauze brengt hij hier door.