Opvallende kleuren en toepasselijke namen

Eindeloos Eiland, eindeloos veel dijken, eindeloos veel water, eindeloos en toch allemaal bereikbaar en heel dichtbij.

Het is voorjaar, een lichtgroene deken kleurt ons eindeloos eiland en het warme stralende zonnetje geeft de natuur weer kracht om te groeien en te bloeien.

Ik vervolg mijn avontuur en omdat ik even van het prachtige uitzicht wil genieten wandel ik boven over de dijk richting camping Orisant. Links langs de Oosterschelde ligt een mooi buitendijks fietspad en rechtsonder kijk ik over een prachtig stukje natuurgebied, inlaag de Paardenkuup. Voorheen een toepasselijke naam vanwege de paarden die hier uit de wind konden grazen en uitrusten van een zware werkdag.

In het hoge jonge gras proberen de paardenbloemen en boterbloempjes met hun opvallend gele kleuren bijen en vlinders te lokken. In het wat kortere gras kijken de witte madeliefjes met hun gele oogjes een beetje vragend omhoog richting het zonnetje, sommige zijn al beloond met een lief roze randje.

Bij de inlaag zie ik de slootachtige plassen van een oud karreveld, hier werd vroeger klei afgegraven. Waar nu de plassen liggen, is vroeger de klei weggehaald. Op de dammetjes ertussen duwden dijkwerkers de houten karren en brachten daarmee de stevige klei naar de nieuwe dijk. Over een stijl kleipaadje klim ik naar beneden en zie een opvallend gekleurd blaadje aan de rand van de wei wapperen. Als ik dichterbij kom, staren een paar mooie lichtblauwe ogen mij aan. Het is een vlinder, een dagpauwoog.

Zijn toepasselijke naam zegt het al, het is geen nacht- maar een dagvlinder en net als een pauw op zijn veren, heeft deze opvallend kleurrijke vlinder op elke vleugel een groot oog. Deze ogen dienen om hongerige vogels af te schrikken.

Spinnen schrikken hier blijkbaar niet van, want een hongerige kruisspin is net zijn mooie gekleurde vangst aan het inspecteren en bekijkt ondertussen ook de schade aan zijn web. Deze is door het gefladder van de vlinder behoorlijk gehavend en op een paar draadjes na bijna verdwenen.

Een dagpauwoog is voor de spin vast een lekkere maaltje, maar toch jammer dat deze spinnen geen bloemen eten. Paardenbloemen en madeliefjes zijn namelijk heel gezond en zitten vol met vitamines.

Ook deze voorjaarszon zit vol met vitamines, de stralen geven een warme tinteling op mijn huid en een voorjaarsverliefdheid gaat door me heen. Het voelt als vlinders in mijn buik…. is dit dan de reden dat spinnen vlinders eten?

Wil je ook eindeloos genieten op Noord-Beveland? Volg de blog van Marten Klop. Lees ook zijn vorige blog of de volgende blog.