Karen Dobbelaer-Weber

Van Frankrijk naar Zeeland voor de liefde

Karen Dobbelaer-Weber verruilde in 2011 Frankrijk voor Zeeland. Ze verhuisde van de stad van de liefde naar de Zeeuwse hoofdstad voor de liefde. 'Ik geniet van de rust, ruimte en vriendelijke mensen in Zeeland.'

'Oorspronkelijk kom ik uit Parijs. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader komt uit Madagascar. Ze leerden elkaar kennen in het buitenland en hebben op het eiland Réunion vlakbij Madagascar gewoond. Daarna verhuisden ze naar Parijs, waar ik ben geboren en tot mijn elfde heb gewoond. Een aantal jaren na de scheiding van mijn ouders ben ik samen met mijn moeder, zus en broer naar de omgeving van Lille verhuisd.'

Gok

'Mijn moeder besloot na ruim dertig jaar buitenland terug naar Nederland te keren. Ik was in de tussentijd op mezelf gaan wonen en kwam regelmatig in Zeeland. Tijdens een bezoek aan mijn moeder leerde ik mijn toenmalige vriend kennen en besloot ik de gok te nemen en ook naar hier te verhuizen.'

'Inmiddels ben ik getrouwd en woon ik samen in Middelburg met mijn Nederlandse man en onze dochter van bijna twee. Omdat mijn moeder ook in Middelburg woont, was dat toen de meest logische plaats. Zij was toen de enige bekende voor mij in Nederland. Het leuke is dat na mij, ook mijn zus met haar Franse man naar Nederland is gekomen en in Oost-Souburg woont. Daarnaast is mijn broer eind vorig jaar getrouwd met een Nederlandse en ook die woont inmiddels in Middelburg. De familie is dus bijna weer compleet.'

'Mijn vader woont nog wel in Frankrijk en heeft daar een nieuw gezin gesticht. Gelukkig komt hij regelmatig met zijn vrouw en kinderen naar Nederland om ons te bezoeken en wij gaan ook een paar keer per jaar die kant op.'

Nederlandse gebruiken

'Zeeland is uiteraard een stuk rustiger dan steden als Parijs en Lille. Je hebt meer ruimte, meer groen, er is meer structuur in het dagelijkse leven en de mensen zijn een stuk vriendelijker. Wel heb ik moeten wennen aan bepaalde Nederlandse gebruiken. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds om half 8 bij mensen thuis wordt uitgenodigd, betekent dat in Frankrijk dat je kan aansluiten bij het avondeten. In Nederland hoef je alleen te rekenen op een kop koffie of thee met een koekje. Of neem verjaardagen, waarbij je iedereen die aanwezig is feliciteert en dan in een kring gaat zitten om te starten met koffie en taart en daarna pas een wijntje. In Frankrijk is dat allemaal wat losser.'

'Ik hoef niet zo nodig terug naar Frankrijk, ook omdat mijn familie vlakbij is. Een band met Frankrijk blijf ik wel houden, omdat daar mijn vader en de overige familie nog woont. We spreken hier onderling nog Frans en ook onze dochter wordt tweetalig opgevoed. Voor de rest heb ik het erg naar mijn zin in Zeeland!'

Wonen in Zeeland 

Wil je meer informatie over wonen in Zeeland? Bekijk www.zeelandlandinzee.nl

Inspiratie

Lees ook het verhaal van Syrco Bakker over leven in Zeeland: "Sommige mensen denken wel ‘s dat de wereld er ophoudt, maar ik vind zelf dat in Zeeland het échte leven begint."

Jeroen en Nathalie ten Brink verhuisden vanuit Drenthe naar Zeeland om daar een ambachtelijke slagerij over te nemen. Hoe het met hen gaat, lees je hier

Selina Straver verruilde haar woonplaats Alphen aan den Rijn voor Terneuzen. Lees haar verhaal.

Lianne van Rijn kreeg te maken met vooroordelen toen zij de Randstad verliet om in Zeeland te gaan wonen. Hoe ze daar mee omgaat, lees je hier.

 


Ook interessant