Eendenkooi Slikkebosch

Op excursie naar eendenkooi Slikkebosch

Je kent het vast wel. Je woont om de hoek bij kleine ‘pareltjes’ van bezienswaardigheden, maar het komt er niet van ze te bezoeken. Zo woon ik al mijn hele leven in Oostkapelle en staat een excursie naar eendenkooi Slikkebosch al lang op mijn wensenlijstje. Het is er eindelijk van gekomen.

 

Slikkebosch

Ontstaan

Heel Nederland telde ooit honderden eendenkooien. Hier werden levende eenden gevangen voor ‘de pot’. Zo was er in dagen van schaarste toch vlees op de plank. In de negentiende eeuw vatte een rijke ‘badgast’ het idee om de natte duinvallei in Oostkapelle uit te diepen en om te vormen tot een eendenkooi. Zo is Slikkebosch ontstaan. Een eendenkooi met vijf banaanvormige armen. De plas werd uitgegraven, de zijarmen (pijpen) werden voorzien van rietmatten en over deze slootjes werd een net aangebracht.

Eendenkooi Slikkebosch

Vangkooi

Tamme eenden werden er gehouden om wilde eenden te lokken. Vanuit koudere gebieden kwamen wilde eenden o.a. naar Zeeland om te overwinteren. Hongerig en vermoeid, op zoek naar eten. De kooiker lokte ze een zijarm in, steeds verder de pijp in. De banaanvormige armen zorgden ervoor dat de eenden halverwege de pijp de plas niet meer konden zien. Helemaal aan het eind was er geen weg meer terug en kwamen de eenden in een vangkooi terecht. Zo gingen ze dus “de pijp uit”’.

Eendenkooi Slikkebosch

Achter de schermen

Soms deed een kooikerhondje dienst als eendenlokker. Dit kwispelende beestje lokte de nieuwsgierige eenden verder de pijp in. Het gezegde ‘achter de schermen blijven’ zegt natuurlijk alles over de kooiker die achter de rietschermen bleef tot de eenden ver genoeg de pijp in waren gezwommen.

Tegenwoordig worden in Slikkebosch geen eenden meer gevangen. Wel is het fascinerend om te zien hoe dit systeem van plas, pijpen, matten, netten en lokeenden werkte. Tegenwoordig onderhoudt een groep vrijwilligers de eendenkooi. Vooral de netten en rieten schermen moeten vaak vervangen en gerepareerd worden.

 

Eenden

Aanmelden

De eendenkooi is niet vrij te bezoeken, vanwege de kwetsbaarheid van de materialen en de rust die men er wil bewaren. Dat maakt het dan ook wel weer magisch: je weet dat het er is, maar moet moeite doen om er te kunnen rondkijken. Je kan je aanmelden via de site van Staatsbosbeheer Walcheren voor een wandeling rondom de eendenkooi.

Aalscholver

Aalscholvers

Wat ik verder mooi vind, zo in mijn achtertuin, is de kolonie aalscholvers die verblijft in de bomen van Slikkebosch. De boswachter wist te vertellen dat deze vogelsoort een hiërarchie kent. De belangrijkste aalscholvers nestelen bovenin de bomen en de ‘broekjes’ onderin. Kom je dus wit bescheten aalscholvers tegen, dan weet je dat ze nog een lange weg te gaan hebben.

 

 

Hans Corbijn is via 'Wandelen op Walcheren' zelfstandig gids en organisator op Walcheren. Hij werkt regelmatig als gids voor groepsarrangementen Zeeland. Daarnaast is hij mede-auteur van het boekje 'Walcherse Wandelingen' en 'Zeeuwse Zwerftochten'. Je koopt deze wandelgidsen o.a. bij de VVV-Inspiratiepunten

Gerelateerde tags: