HomeHome
Visit
Blogs
Fietsen op Schouwen-Duiveland
Fietspad, fietsen op Schouwen-Duiveland

Fietsen op Schouwen-Duiveland

Geschreven door: Zeeland.com

Als fietsgids legt Leo Lemsom heel wat kilometers af op Schouwen-Duiveland. Op de racefiets, mountainbike of fatbike. Afhankelijk van de route en de gelegenheid. Met een vriend rijdt hij graag een rondje over het hele eiland op de racefiets. In deze blog neemt Leo ons mee tijdens een van zijn kortere routes om te fietsen op Schouwen-Duiveland. Lees snel verder!

1. Startpunt Renesse

Leo start zijn fietsroutes altijd bij zijn Bed & Breakfast in het centrum van Renesse. Vanuit hier rijden we langs de Vroonplas. Die is ontstaan door zandafgravingen. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van wegen na de Watersnoodramp in 1953. Wil je hier meer over te weten komen? Overweeg dan om wat verder te fietsen via Plan Tureluur richting Zierikzee om vervolgens van je fiets af te stappen in Ouwerkerk en een bezoek te brengen aan het Watersnoodmuseum.

2. Burgh-Haamstede

Maar voor nu, vervolgen we onze route via een duinpad richting Burgh-Haamstede. De toeristische trekpleister op de kop van Schouwen. Met zicht op de ruim 50 meter hoge vuurtoren Westerlicht. De vleugelbunker in het Slotbos bij Haamstede is een restant van de Tweede Wereldoorlog. Wie sterk genoeg is, fietst hier omhoog. Voor anderen biedt de trap uitkomst. Bovenaan nemen we een momentje om bij te tanken en uit te rusten.

3. Langs de Oosterschelde

Via de duinen en bosgebied van Westerschouwen fietsen we richting de Oosterscheldekering. Zonder twijfel het meest indrukwekkende onderdeel van de Deltawerken. Vanaf hier leidt knooppunt 71 ons richting Burghsluis. Een fraaie route langs het water van de Oosterschelde. Dit gebied is Leo’s favoriet en mag je niet overslaan als je gaat fietsen op Schouwen-Duiveland. Met de mooie inlagen achter de dijk en prachtige natuur. En voor een fietser niet onbelangrijk: vaak wind in de rug. 

4. Uitkijkpunt de Plompe Toren

De Oosterschelde staat bekend om zijn oesters. Daarom vindt je hier veel zeevogels, die zoeken hier naar schelpdieren. Het pad ligt vaak vol met kapotte oesterschelpen. In de haven wacht rondvaartboot ‘De Onrust’ op passagiers voor een rondvaart langs zandbanken vol met zeehonden. Dit is een absolute aanrader! De Plompe Toren is het laatste, zichtbare overblijfsel van het dorpje Koudekerke dat onder water verdween tijdens één van de vele overstromingen. De Plompe Toren is dagelijks open, dus zeker een bezoekje waard en een goed uitrust moment.

5. Noordwelle

Het trekpontje van het ringdorp Noordwelle is een leuke onderbreking van een fietstocht. Trek jezelf en je fiets naar de overkant. Fiets door het weiland naar het dorp. Van daaruit is het niet zo ver meer terug naar Renesse. In de verte zien we Slot Moermond liggen, de kerk van Haamstede en dichterbij, de kerk van Renesse. We rijden nog één rondje om de kerk en dan, moe maar voldaan, naar huis.

Fietsen op Schouwen-Duiveland is afwisselend en je kunt er bijna geen genoeg van krijgen. Op Schouwen-Duiveland zijn nog veel meer mogelijkheden om indrukwekkende routes te fietsen langs natuurgebieden, monumenten en pittoreske dorpjes. We zetten er een paar op een rijtje:

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!