Fjoertoer Renesse

Fjoertoer Renesse

Lopen in het donker is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan wandelen denkt. Maar geloof me, als je eenmaal een keer hebt meegedaan aan Fjoertoer Renesse, dan ben je verkocht. Fjoertoer is een jaarlijks georganiseerde wandeltocht in de avond. De duinen, het strand en het centrum van Renesse vormen het decor voor de wandeling over verschillende afstanden. Onderweg word je verrast door bijzondere licht- en vuurobjecten. 

 

Fjoertoer Renesse

Drie jaar geleden liep ik voor het eerst mee en sindsdien ben ik ieder jaar van de partij. Samen met mijn man Albert, ook een groot fan. 

Een bus brengt ons naar het startpunt. Mijn ogen moeten wennen aan het donker. Dat duurt niet lang, want niet alleen de objecten brengen licht in de duisternis. De feestelijk verlichte tassen, hoeden, jassen en schoenen van deelnemers vormen een indrukwekkend lichtgevend lint aan wandelaars.

Fjoertoer Renesse

De sfeer onderweg is gemoedelijk en gezellig. Ik voel continu een soort spanning en een bijna kinderlijke verwachting naar weer het volgende object. Aan de reacties van andere wandelaars te horen, ben ik niet de enige die dit zo ervaart. Je weet dat je ze onderweg tegenkomt en toch voelt ieder nieuw kunstwerk als een verrassing. Ieder jaar lijken de licht- en vuurobjecten nog mooier dan het jaar ervoor.

Fjoertoer Renesse

Verlichte vliegers op het strand, galopperende pony’s met kerstlampjes, lichtgevende paraplu's, een reuzeninktvis, gemaakt van petflessen met lichtjes erin, grote brandende kaarsen en lasershows. Het is slechts een kleine greep van het moois dat te zien is. En tussendoor geniet je van de optredens van verschillende artiesten.

Niet alleen de objecten verrassen mij keer op keer. Ook het publiek langs de route is geweldig. Ze zorgen voor versnaperingen en moedigen aan vanuit hun lichtgevende stoelen. Complete huizen worden met lampjes versierd.

Fjoertoer Renesse

Wist je trouwens dat Fjoertoer het Friese woord is voor vuurtoren? Als fan van Zeeland vind ik het jammer dat er geen authentieke Zeeuwse naam is geclaimd. Maar ik begrijp het, want het idee is ontstaan op Terschelling. Zeeland is dus niet de enige provincie waar je kunt meedoen aan deze wandeltocht. Maar in mijn ogen wel de mooiste.

Wil je meer weten of inschrijven? Kijk op de website van Fjoertoer Renesse.

Gerelateerde tags: