Knooppunt nummer

Goed routebeheer doe je niet alleen

Zeeland scoort de maximale score van 5 sterren in de landelijke kwaliteitsmonitor fietsregio’s 2017. Een score waar we trots op zijn! Er wordt vooral gekeken naar de kwaliteit van het routenetwerk. Op dit onderdeel haalt Zeeland een score van maar liefst 98,8%. De hoogste score van alle provincies! We zijn dan ook helemaal in de wolken met onze 5 sterren.

De fietser waardeert vooral de kwaliteit van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem. Zoals bijvoorbeeld het verloop van de routes en de bewegwijzering. Zeeland krijgt het hoogste cijfer als het gaat om de aanwezigheid en vindbaarheid van horeca langs de routes. Dankzij alle horeca-ondernemers die zichzelf onder de noemer Fietscafé als fietsvriendelijk profileren is deze score behaald! Ook scoren we maximaal op beheer en onderhoud van het netwerk. Alle meldingen die binnenkwamen via het landelijk meldpunt bordjeweg.nl zijn opgelost en ook nog eens ruim binnen de termijn die hiervoor staat. Deze score maakt ons trots. Want dit is, in basis, waarvoor wij als Routebureau VVV Zeeland zijn opgericht.

Voordat je denkt dat we bij het routebureau nu sterallures krijgen: geen zorgen, we blijven met beide benen stevig in de Zeeuwse klei staan… Goed routebeheer is namelijk niet alleen te danken aan de medewerkers van het routebureau maar ook aan de inzet van vele anderen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van provincie, waterschap en gemeenten. Zeker zo belangrijk zijn de mensen van Orionis Walcheren. Zij gaan bijna elke dag op pad met knooppuntborden. Goed en betaalbaar routebeheer is vooral te danken aan de inzet van een grote groep enthousiaste en betrokken vrijwilligers, de zogenoemde routedokters. Iedere routedokter controleert een paar keer per jaar de routes: staan alle borden er nog, zijn ze nog heel en schoon? Naast controles voeren ze klein onderhoud uit aan de bebording, waardoor de borden er jaarrond netjes uitzien.

Natuurlijk verdwijnt er wel eens een bord en helaas hebben we ook in het Zeeuwse te maken met vandalisme. Naast de controle door vrijwilligers zijn meldingen van fietsers via het routemeldpunt daarom ook zo belangrijk. Zo helpen fietsers elkaar om te voorkomen dat een fietstocht een speurtocht wordt en bieden ze ons de mogelijkheid om te excelleren op het onderdeel routebeheer…