Vroege fietstocht door het Zeeuwse landschap

Fietsen in Zeeland is fietsen op de grens van land en zee. Buitendijks fietsen langs de Westerschelde terwijl de containerreuzen op weg naar Antwerpen aan je voorbijtrekken, duin op, duin af rondom Renesse of met zicht op zowel de Noordzee als op het Zeeuws-Vlaamse landschap op het kustfietspad tussen Breskens en Cadzand-Bad. Wie Zeeland regelmatig verkent op de fiets zal het kunnen beamen: Zeeland is enorm divers en het bijzondere is: kom je een volgende keer over dezelfde route dan is het decor weer compleet anders als de vorige keer!

 

Landschap op z’n mooist

Voor het afleggen van mijn reis tussen mijn woonplaats en mijn werk verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat dit op de fiets kan. Terwijl de meeste vakantiegangers nog op één oor liggen of zich rustig richting het ontbijt begeven komt het landschap al tot leven.

In de vroege morgen is het landschap op z’n mooist: De zon probeert langzaam boven de horizon uit te klimmen en kleurt op deze morgen de lucht lichtroze, in de weilanden wemelt het letterlijk van de fazanten en op verschillende plekken schiet een konijn snel weg de bossages in. Zo op de vroege morgen heb je soms het geluk een koppel reeën te zien, of wrijft een roofvogel de slaap uit zijn ogen op een hekje.

Niet alleen de natuur is mooi om te zien tijdens een fietstocht in de ochtend. De eerste boeren zijn al bezig op het land, schapen en lammetjes liggen nog rustig in de wei en grote groepen scholieren bewegen zich als een zich langzaam voortbewegende rups door het landschap richting de stad. Ik bedenk me dat al die mensen die straks weer gaan fietsen in Zeeland, dit dagelijkse schouwspel hebben moeten missen, omdat vakantie juist ook een tijd van lekker ontspannen en uitslapen is. Ben je een aantal dagen in Zeeland? Zet dan minimaal één ochtend je wekker vroeg en stap op je fiets om juist ook deze kant van onze provincie te ontdekken!

Gerelateerde tags: