Het Zeeland van Edwin Mijnsbergen

Ik ben Edwin Mijnsbergen, blogger, publicist en eindredacteur van onder meer ‘Wij zijn de stad’. Ik ben een rasechte Zeeuw. Geboren in Vlissingen, maar sinds 1978 Middelburger. Dat is mijn thuis.

Als ik aan Zeeland denk, dan denk ik aan kleinschaligheid. Maar dan wel in de meest positieve zin van het woord. Zeeland is een groep eilanden apart, het is hier weids en ruim. Zelfs de steden hebben een dorps karakter. Met de zee erbij maakt dat van Zeeland een plaats waar je de rust en de ruimte hebt.

Dat ervaar je bijvoorbeeld als je op de fiets door de polders van Walcheren of Zuid-Beveland rijdt. En ga dan vooral naar de dorpjes waar niets te doen is. De mythe van de Zeeuwen is, dat ze zo stug zijn. Maar ik denk dat je daar zult ontdekken dat dat niet zo is.

 

Het waterwingebied bij Oranjezon is erg mooi om te wandelen. Ik blijf vaak op Walcheren, maar onlangs was ik een weekend in Slot Moermond op Schouwen-Duiveland. Het gebied rondom Renesse en Slot Moermond is ook prachtig. Vooral in het vroege voorjaar is het daar heerlijk rustig. Maar denk ook aan Zeeuws-Vlaanderen met plaatsen zoals Terhole en Paal. Of het Verdronken Land van Saeftinghe.

En als je in Zeeland komt, moet je minstens Middelburg hebben gezien. Liefst op een marktdag. Veel bezoekers zijn verrast door de rijke geschiedenis van de stad. De vele monumenten. Vooral binnen de vesten zijn er veel sporen van het verleden te vinden. De kleine straatjes en mooie gevels. En natuurlijk de Abdij en de Lange Jan, imposante gebouwen.

 

Wat ik nog bijna vergeet: één van de mooiste plekken is toch wel het Middelburgse Bolwerk. Je kunt er ruim een uur wandelen, onderweg zie je hier en daar een molen en veel natuur. Het uitzicht is prachtig. Je komt langs de stadspoorten zoals de Koepoort.

De stad kent ook veel leuke evenementen zoals de Nacht van de Nacht, de Culikaravaan en de Mosselfeesten. Dit jaar heeft Middelburg precies 800 jaar stadsrechten. Dat wordt gevierd met Middelburg800, met mooie shows en andere leuke evenementen. Als je er dan toch bent is het ook leuk om te overnachten in een van de vele B&B’s van de stad, of in één van de hotels in het centrum.

Op de website ‘Wij zijn de stad’ lees je de verhalen van de Middelburgers en hun stad. Hier vind je ook links naar activiteiten en evenementen in de stad.

Gerelateerde tags: