Katja Roose kitesurfing - Bron: Toby Bromwich

Kitesurfen in Zeeland met Katja Roose

Wind, water en snelheid. Kitesurfen is een echte adrenaline sport. Het geeft een kick om te worden voortgetrokken door de wind. Of op je board trucs uit te halen. De Zeeuwse kust leent zich uitstekend om te leren kitesurfen. Maar ook de doorgewinterde kitesurfer komt hier aan z’n trekken. Er is altijd wel een spot waar de wind goed staat.

Katja Roose

Katja Roose (1981) is geboren in Vlissingen en groeide op in Zeeland. Watersport is er met de paplepel ingegoten. Als kind ging ze vaak zeilen met haar ouders. Recreatief windsurfen was lange tijd haar hobby. En sinds haar twintigste doet ze aan kitesurfen. En niet onverdienstelijk. Zo heeft ze al verschillende Europese- en wereldtitels op haar naam geschreven.

Vallen en opstaan

“In het begin ging ik met een strandvlieger en een windsurfboard het water op om te kijken of dat werkte”, blikt ze terug. “Met vallen en opstaan heb ik mezelf het kiten aangeleerd. Zodra het waaide, ging alles opzij voor het kitesurfen. Dat betekende heel vaak 's ochtends opstaan en de plannen voor de dag aanpassen.”

Voor haar werk verhuisde Katja naar Scheveningen. “Ik wilde aan het water wonen. Dus het werd Zeeland of Scheveningen”, aldus Katja. “Kitesurfen in Scheveningen betekent dat je altijd op zee surft. Je moet het doen met de condities die je hebt. In Zeeland is altijd wel een plek waar je kunt kiezen. Wil je golven of vlak water? Aanlandige wind of wind van zij? Het is er allemaal te vinden. Dat is het grote voordeel van Zeeland. En alles is binnen 20 minuten te bereiken!”

Foilen Domburg Katja Roose

‘Zeeland voelt als thuiskomen’

Katja komt nog graag naar Zeeland om te kiten. Haar 74-jarige vader doet ook fanatiek aan kitesurfen. Als ze in ‘t Zeeuwse is, gaat ze regelmatig met hem het water op. “Ik heb in mijn leven al veel exotische stranden gezien, maar Zeeland voelt nog altijd als thuiskomen”, vertelt Katja. “Mijn favoriete spots? Domburg, Zoutelande en Vrouwenpolder. Maar ook bij Baarland kun je leuk kiten.”

Tip voor beginners

Heb je altijd al eens willen leren kitesurfen? Dan heeft Katja nog een tip voor je: “Het is belangrijk dat je de techniek leert, maar ook algemene informatie over de zee en de wind. Neem daarom les. Nooit zelf beginnen. Er zijn heel veel mooie plekken om te kiten in Zeeland, maar voor beginners is Vrouwenpolder een goede plek. Het water is daar vlak en ondiep. Het strand is er breed, dus er is veel ruimte.” De kitesurf stek bij Domburg is volgens Katja minder geschikt voor beginners. “Met de stroming en de paalhoofden moet je hier goed weten wat je doet.” Op de website van de Nederlandse Kitesurf Vereniging kun je precies zien waar kitesurfen is toegestaan.

Hydrofoilen

Katja heeft zelf het zogenaamde hydrofoil kiten ontdekt. Hiervoor gebruik je een speciaal draagvleugel board. Niet echt voor beginners, maar kun je al kiten en wil je eens weten hoe het werkt? Of wil je het een keer proberen om te kijken of het iets voor jou is? Informeer ernaar bij één van de kitesurfscholen in Zeeland.

Bekijk ook de video van Katja tijdens het hydrofoil kitesurfen langs de Zeeuwse Kust (video credits: Jort Kuipers). 

 

Foto bovenaan de pagina: Toby Bromwich


Ook interessant voor jou