HomeHome
Visit
Blogs
Vogels spotten in de Zeeuwse lente
reigers natuur

Vogels spotten in de Zeeuwse lente

Geschreven door: zeeland.com

Lente betekent voor veel vogels de terugkomst naar Zeeland. Ze komen hier in de warmere seizoenen vanwege de voedselrijkdom en om te broeden. Wij vertellen je welke vogels je kunt spotten in de Zeeuwse lente, waarom het zo leuk is om vogels te spotten in Zeeland en wat de mooiste plekken zijn hiervoor. Pak die verrekijker er maar vast bij!

Leuke plekken om vogels te spotten

Je kunt in het voorjaar goed vogels spotten in Nationaal Park Oosterschelde. Tip: kijk eens bij de activiteiten van Nationaal Park Oosterschelde. Ga bijvoorbeeld met een gids op vogelexcursie. Zij weten precies waar je moet zijn en kunnen je van alles over de dieren vertellen. Verder krijg je dan de kans om door een telescoop te kijken. Hiermee kun je de vogels op gepaste afstand goed zien. Dit is belangrijk in verband met de kwetsbaarheid van de soorten. Je ervaart hoe ze zich gedragen en als je geluk hebt kunt je hun kuikentjes bewonderen. Heel rustgevend! Ook natuurgebied Waterdunen is een waar vogelparadijs.

Bontbekplevier

Een vogel die je in Zeeland goed kunt tegenkomen tijdens de lente is de bontbekplevier. Het dier heeft een kenmerkend streepje bij het oog en maakt een typisch fluitend geluid als die alarmeert. Een groot deel van de populatie broedt in het deltagebied, op de dijken en op schelpstranden. De bontbekplevier is bij laag water op zoek naar voedsel op het slik, ook wel foerageren genoemd. Bij hoog water zijn de vogels bij hun jongen.

Fotocredits: Wilco Jacobusse

Bontbekplevier strandje Ouwerkerk

Strandplevier

Een andere vogel die je hier in het voorjaar ziet, is de strandplevier. De vogel verschilt van de bontbekplevier door zijn lichtere kleur. Wist je dat zo’n 80 procent van deze zeldzame soort broedt rondom de Oosterschelde en de Westerschelde? De strandplevier en de bontbekplevier zijn trekvogels. Na het broedseizoen trekken ze zuidwaarts om te overwinteren.

Fotocredits: Wilco Jacobusse

Strandplevier

Wulp

De wulp is een kustvogel die hier veel voorkomt. Je kunt deze vogel heel goed herkennen. Het is de grootste soort onder de steltlopers en heeft een lange snavel. De wulp maakt een prachtig geluid! Benieuwd hoe dit klinkt? Luister maar eens naar de volgende audio-opname van de wulp.

Fotocredits: Wilco Jacobusse

Wulp

Scholekster

2023 is uitgeroepen tot het jaar van de scholekster om aandacht te vragen voor de achteruitgang van deze soort. Op allerlei plekken langs de Zeeuwse kust zijn palen geplaatst, zodat het dier rustig kan broeden. De scholekster is een zwart-witte vogel met een lange oranjerode snavel. Zie je de vogel vliegen, dan vallen zijn witte vleugelstrepen op. En wist je dat de snavel van een scholekster verandert door het voedsel dat het dier eet?

Fotocredits: Wilco Jacobusse

Scholekster

Kwetsbaarheid vogels

Als je in het voorjaar vogels gaat spotten, houd er dan rekening mee dat dit in het broedseizoen is. De vogels zijn extra kwetsbaar! Houd altijd voldoende afstand. Gesloten dijktrajecten zijn er om de vogels rustgebieden te geven. Zorg verder dat je op de paden blijft en houd honden aan de lijn. Zo kunnen we genieten van prachtige vogelsoorten zonder hen te storen.

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!