Festival Daer

8x leuke festivals in Zeeland

Zeeland loopt over van de festivals. Ik ben een echte festivalliefhebber – dat is een van de redenen dat ik ook werk in die branche. Festivals zijn de makkelijkste en laagdrempeligste manier om in aanraking te komen met kunst en cultuur – eventueel met een lekkere pot bier erbij. Mooie combi, toch?

Op de website van VVV Zeeland staat een festival top 10 met een overzicht van een aantal, grotere, enorm aansprekende festivals. Als daar geen bekende namen voor je tussen staan, dan heb je bij je afgelopen bezoeken aan Zeeland heel erg veel leuks gemist. Ik kan je alleen maar op het hart drukken om daar heel snel verandering in te brengen. Maar ik denk dat de kans groter is dat je al redelijk bekend bent met de namen uit dit rijtje en daarom wil ik je vooral wijzen op een aantal minstens zo geweldige evenementen die wat minder vaak in de spotlight staan.

Terneuzen (beeld: Lisette van Peenen)

De Ballade

Concert at Sea kan er wat van qua locatie, maar hallo: heb je al eens goed naar ’t Kopje van Kanada bij Terneuzen gekeken waar Festival De Ballade plaatsvindt? Dat ligt ook pal aan het water en als bonus varen de zeeschepen hier vlak onder je neus voorbij. Als je daar even je ogen van kunt losrukken is er een groot muziekpodium en daarnaast zijn het de details die dit festival maken. Er is veel te doen voor kinderen (van een mega waterslide tot een spetterplek) en er zijn onverwachte straattheateracts.

cuisinefb Vlissingen

Cuisine Machine en Culikaravaan

Ik houd van goed eten, maar niet van poespas en damasten tafellakens. Dus ik ben heel blij met deze twee foodfestivals. Eten van hoog niveau, maar wel lekker ontspannen. Cuisine Machine vindt rond Pinksteren in Vlissingen plaats. Denk je dat je al die foodtrucks inmiddels wel kent, dan moet je hier zijn. Bij de meer dan veertig eettentjes zitten ook heel veel internationale deelnemers uit, bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland. Die kom je niet zomaar overal tegen. De Culikaravaan zit op een toplocatie op het bolwerk van Middelburg, pal onder de Seismolen. Zeker ’s avonds laat wanneer de lichtjes aangaan, is het een sprookjesachtige plek zo tussen de bomen. En het eten is ook ronduit fantastisch. Enige minpuntje: ze gaan altijd pas om 13.00 uur van start. Anders zou ik hier naast mijn lunch en diner ook ontbijtjes halen.

Eindeloos Eiland Festival

Eindeloos Eiland Festival (EEF) staat niet in het rijtje met grote Zeeuwse festivals op de site van VVV Zeeland. Dat geeft me het perfecte excuus om dat geweldige festival hier lekker even extra uit te lichten. Want het is me een partij leuk! Over een kronkelpaadje kom je op een enorm festivalterrein middenin een mooi natuurgebied. Associeer je festivalbezoek met platgedrukt worden in de voorste rijen van de Alfatent op Lowlands… dan moet je voor de gein hier eens naartoe gaan voor een precies tegenovergestelde ervaring. Zalig is het. Wat een ruimte en wat is er veel leuks te ontdekken! Grote pluspunten van EEF zijn de vele optredens en attracties speciaal voor kinderen en het feit dat een festivalbezoek hier voelt als een grote avontuurlijke ontdekkingstocht. Bezoek niet alleen de podia, maar verken ook de bossen. Daar zijn onverwachte optredens.

Festival DAER

Zodra je het festivalterrein van Festival DAER betreedt, komt je innerlijke bloemenkind boven. Het is hier een en al creativiteit, goede vibes, toffe aankleding, muziek, performances, mensen in hippiekleding en zeeën van ruimte voor kinderen (en volwassenen eigenlijk ook) om lekker rond te rennen, te dansen of door het gras te rollen. Als je me vraagt welke bandjes ik hier heb gezien, dan heb ik werkelijk geen idee meer. De muziek was best goed, maar vooral de ongekend gemoedelijke, enthousiaste en vrije sfeer is me bijgebleven. Hun slogan is: thuiskomen maar dan ergens anders, namelijk DAER. En daarmee vangen ze precies het gevoel dat je hebt op dit supersympathieke festival.

Hrieps Grijpskerke

Hrieps

Lang geleden, toen ik begon met stappen, draaiden ze in de lokale disco net zo makkelijk muziek van Normaal als Guns ’n Roses. Als ik de mensen en het muziekgenre van toen weer tegen wil komen, maar dan op een grote festivalwei, dan weet ik exact voor welk festival ik kaartjes aan moet schaffen. Alleen op dat gevoel van feestelijk jeugdsentiment haalt Hrieps mij al binnen. Je kinderen laat je thuis en je spijkerjas met buttons trek je weer eens aan – mits ie nog past, natuurlijk.

De muziek is vaak lekker stevig. Veel dialectpop en tributebands die er flink op los rocken. Bier koop je hier om in één slok achterover te kappen of door de tent te smijten en culinair gezien blijft het bij een vette hap in plaats van spannende vega-liflafjes. Het is gezellig, gemoedelijk en een vrolijke bende. Het drinktempo ligt ver voorbij oerend hard en op de een of andere manier is het ook echt heel Zeeuws. Het is net als met carnaval, je moet ervoor open staan, maar als je dat doet, dan kun je hier een ongekend groot feest bouwen!

Middelburg activiteiten

Nacht van de nacht Middelburg

De laatste vrijdag van oktober, wanneer de wintertijd ingaat, staat Middelburg op z’n kop tijdens de Nacht van de Nacht. De straatverlichting in het centrum gaat uit - en de kaarsen en vuurkorven gaan aan. Overal in de stad is er wat te doen. Optochten, koren, speciale filmvertoningen, voordrachten, verhalenvertellers, dansoptredens, kunstprojecten, tafelen in het donker en nog veel meer. De avond heeft door het contrast tussen licht en donker iets magisch. Voorzichtig rondschuifelend door de donkere straten en stegen kom je overal weer nieuwe verrassingen tegen.

 

Weitjerock (Foto Mike Page)
Foto credits: Mike Page

Weitjerock

Ik houd van de gemoedelijke sfeer van dorpsfestivals. Maar de muziek is er vaak een ander verhaal. Wéér zo’n slechte coverband! Daarom ben ik zo blij met Weitjerock. Kleinschalig genoeg om dat sympathieke te hebben, maar groot en ambitieus genoeg om echt toffe bands te programmeren (van opkomend talent tot echt grote namen). In 2018 passeerden ze de grens van 4.000 bezoekers, dus eigenlijk doe ik ze iets te kort door ze kleinschalig te noemen, maar als je het festival bezoekt, snap je wel wat ik bedoel. Mensen kennen elkaar en je merkt dat het festival echt gedragen wordt door de inwoners van IJzendijke. Eigenlijk toch wel heel erg fantastisch, zo’n dorpsfestival!

Een Bunder Kunst

Kunst komt in de open lucht echt tot leven. Ben jij zo iemand die al begint te gapen bij het idee dat je een expositie moet bezoeken? Dan is een Bunder Kunst echt iets voor jou. Op een bunder land (10.000 m2) vlakbij ’s-Heer Arendskerke exposeren allerlei verschillende kunstenaars aan het eind van de zomer werken rond één thema. Omdat er heel veel verschillende kunstenaars meewerken, zit er ook altijd wel iemand bij waarvan het werk je echt raakt. Als kers op de taart zijn er vaak optredens en activiteiten. Maar het is ook gewoon tof om hier naartoe te gaan en stilletjes te genieten van alle verrassende werken die je hier tegenkomt. Je kunt er vier weken lang in de weekenden terecht en entree is gratis.

Evenementenkalender

Bekijk de evenementenkalender voor aankomende evenementen. Benieuwd naar de festivals in Zeeland? Bekijk ze hier.Ook interessant