HomeHome
Visit
Blogs
Nationaal Park Oosterschelde altijd anders
Boot met personen varend door het Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde

Geschreven door: Fransje Meijer 

Een bezoek aan Nationaal Park Oosterschelde is altijd weer anders. Nationaal Park Oosterschelde is een uniek en dynamisch natuurgebied. Hoe zal de Oosterschelde er deze keer bij liggen en welke bijzondere vondsten komen we hier tegen? Fransje Meijer bracht een bezoek aan het Nationaal Park Oosterschelde en neemt je mee in haar blog! 

Nationaal Park Oosterschelde: altijd anders!

Nieuwsgierig loop ik naar de voet van de dijk. Ik weet dat het laag water is. De zilte geur van het slik prikt al in mijn neus. Er staat een aardig briesje. Zullen er witte koppen op de golven te zien zijn? Ik klim tot bovenop de dijk en werp een eerste blik op het water. Het uitzicht blijft mij verrassen. Het is werkelijk nooit hetzelfde. De dynamiek van het tij, de wind en de constant veranderende lucht dragen hier hun steentje aan bij.

Aan mijn voeten ligt één van de vele knusse, kleine stranden die je rondom de hele Oosterschelde vindt. Slik en zand, stenen met hier en daar een poeltje en soms een strookje gras. Een perfecte plek om een beetje rond te struinen.

Bijzondere vondsten bij de Oosterschelde

De eerste vondst is al een bijzondere: een eikapsel van een hondshaai. Het ziet eruit als een kleine smalle doos met lange gekrulde hechtdraden. Een rugschild van een zeekat ligt verstopt onder een hoopje wier. Ze heeft haar eieren afgezet in de Oosterschelde. Daarna zat haar taak erop. Alleen dit rest.

De poeltjes zijn een wereld op zich. Kleine garnaaltjes schieten door het water. Een strandkrab probeert zich te verstoppen. Ik pak hem voorzichtig vast. Twee ogen op steeltjes kijken me aan. Zeepokken zitten op en over elkaar. Het zijn net vulkaantjes met kleine waaier handjes. Een bruin hoopje snot net boven de waterlijn trekt mijn aandacht. Het is een paardenanemoon. Onder water is hij prachtig rood en zie je zijn karakteristieke tentakels.

Langs de vloedlijn ligt echt van alles. Strandvlooien zoeken een goed heenkomen als ik aangespoeld hout op pak. Dat neem ik mee naar huis. Daar kan ik vast iets moois van maken. Een plastic fles, een werkhandschoen met twee ontbrekende vingers en een kapotte voetbal neem ik mee. Boven op de dijk staat een grote bak waar dit soort afval in wordt verzameld.

Bij een droog plekje in het zand ga ik zitten. Kijkend over het water mijmer ik een beetje weg. Misschien heb ik vandaag echt geluk en gunt de bruinvis mij net een blik op zijn of haar rugvin.

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!