Oosterscheldekering bij storm

NK Tegenwindfietsen, zo bereid je je voor

Ga jij graag een sportieve uitdaging aan? Zet dan het NK Tegenwindfietsen op je bucketlist. Tijdens dit evenement is de wind je grootste opponent. De wedstrijd gaat pas door bij zuidwesterstorm, minimaal windkracht 7. Op een herenfiets zonder versnellingen en met terugtraprem stoemp je zo snel als mogelijk tegen de wind in over de Oosterscheldekering. Of je nu meedoet voor de lol of gaat voor een podiumplek, tijdens het NK Tegenwindfietsen ontdek je de kracht van een storm.

NK Tegenwindfietsen 02 - Foto credits Laura Knol
Foto credits: Laura Knol

Storm Ciara

Ik deed zondag 9 februari 2020 mee aan wat de organisatie heeft bestempeld als de 'zwaarste editie' van het NK Tegenwindfietsen tot nu toe. Terwijl storm Ciara over ons land trok, stapte ik - met ruim 200 andere bikkels - op een herenfiets om 8,5 kilometer tegen de wind in te beuken. Waarom? Omdat ik - als import-Zeeuw en recreatief wielrenner - dit unieke evenement gewoon één keer in mijn leven wilde meemaken.

Tips van deelnemers

Voorafgaand aan de wedstrijd vroeg ik enkele deelnemers naar hun voorbereidingen en tips. Deze deel ik graag met iedereen die zich optimaal wil voorbereiden op een volgende editie.

1. Train met tegenwind

De beste manier om je voor te bereiden op het NK Tegenwindfietsen is - hoe kan het ook anders - door regelmatig te trainen met wind tegen. Fiets een route waar de wind vrij spel heeft. Buitendijks of in de polder. Volg bijvoorbeeld in 5-sterren fietsprovincie Zeeland de ‘Zeeuwse wind route’. Dan fiets je in de wind. De route staat op de borden aangegeven met een windvaan. Heb je een fiets met versnellingen? Fiets in een zwaarder verzet dan normaal. Oefen zo nu en dan op een ouderwetse fiets met terugtraprem als je die tot je beschikking hebt.

Zeeuwse route tip: Alvast een keer het parcours verkennen? Dat kan o.a. met de Oosterschelderoute.

2. Houd vast aan je doel

Als je van plan bent mee te doen aan het NK Tegenwindfietsen, zul je merken dat je omgeving daar wisselend op reageert. De één vindt het ‘fantastisch’ en ‘stoer’. In mijn geval werd ik meer dan eens voor gek verklaard. ‘Dat ben je toch niet echt van plan? Waanzin!’ Het zijn deze opmerkingen die je tijdens de voorbereiding misschien nog wel vaker aan het wankelen brengen dan de storm tijdens het NK Tegenwindfietsen zelf. Laat je niet van de wijs brengen. Stel jezelf een doel en houd daaraan vast.

We kriehen sturm

3. Schrijf je op tijd in

Het bemachtigen van een startbewijs is volgens de organisatie al een ‘prestatie op zich’. Er is een limiet aan het aantal deelnemers. Omdat je nooit exact weet wanneer het evenement plaatsvindt, is het goed altijd voorbereid te zijn. Is er storm voorspeld? Houd dan de facebookpagina van het NK Tegenwindfietsen goed in de gaten. Als de ‘windmeesters’ het erover eens zijn, wordt drie dagen van tevoren het signaal ‘We kriehen sturm’ afgegeven. Vanaf dat moment kun je je inschrijven.

4. Trek strakke kleding aan

Draag zo veel mogelijk gestroomlijnde kleding tijdens het NK. Hoe strakker, hoe beter. Hierdoor heb je minder luchtweerstand, waardoor je sneller kan fietsen. Draag het petje dat je van de organisatie krijgt zo nodig achterstevoren, anders ben je dit souvenir na de eerste 100 meter al kwijt.

5. Draag een sportbril

Sommige deelnemers kiezen ervoor zo min mogelijk extra's te dragen, maar ik heb er wel profijt van gehad een sportbril te dragen. Om opstuivend zand, regen en opspattend zeewater uit de ogen te houden. En je voorkomt hiermee tranende ogen.

6. Ga niet te snel van start

Klinkt voor jou het startschot, ga dan niet direct te snel van start. Vergeet niet dat je 8,5 kilometer tegen de wind in beukt. Verdeel je kracht. Versla niet alleen je tegenstanders, maar ook de man met de hamer.

7. Houd je hoofd erbij

Waarom wilde je dit ook alweer? Als deze vraag je 8,5 kilometer gaat achtervolgen, wordt het een hele lange rit. Zet daarom zo snel mogelijk die knop om in je hoofd. Je hebt hier zelf voor gekozen. Je wil dit en je kan het! Blijf ook rustig doorademen als je wordt ingehaald door één of meerdere deelnemers. In een wedstrijd rijdt iedereen op z’n eigen tempo. Jij dus ook!

8. Geniet

Hoe zwaar de beproeving ook is (en zwaar is-ie!), probeer onderweg af en toe ook om je heen te kijken. Geniet van het enthousiasme van de toeschouwers en het orkaan orkest. Bekijk de wand met ‘teruggewaaide’ voorwerpen die na afloop van vorige edities zijn gevonden. En kijk uit op één van de meest indrukwekkende onderdelen van de Deltawerken. De pijlerdam met enorme betonnen pijlers. Machtig!

Vergeet niet dat je na deelname aan het NK Tegenwindfietsen een onvergetelijke ervaring rijker bent. En volgend jaar kun je altijd nog op herhaling.