Ontdek de schatten van de kust

Op de evenementenkalender van VVV Zeeland staat de culinaire natuurwandeling in Groede in West-Zeeuws-Vlaanderen. 

Nu wilde ik vorig jaar al heel graag mee, maar dat lukte niet. Dus nu bovenaan mijn to-do-lijstje voor dit jaar! En dan maar gelijk mee met de eerste wandeling van het nieuwe seizoen. En wat een start! Een perfecte zalige zonnige zondag, en het is nog maar 9 april!

Om 9.45 uur verzamelen we op het parkeerterrein van restaurant de Deining. Een vroege frisse start, maar je voelt dat de zon een prachtige dag belooft. Onze gids Soan Lan Ie stelt zich enthousiast voor en neemt de groep mee op pad.

Door het vroege tijdstip worden de geluiden van de natuur nog niet verstoord, en kunnen we niet alleen kijken en voelen maar ook luisteren. De gids vertelt enthousiast over de verschillende planten, sporen van dieren en ook weet ze ons te vertellen welke vogels we horen.
Vandaag zijn wij de enigen met kinderen, de meiden lopen dan ook voorop met Soan Lan en hebben de gelegenheid om een heleboel te vragen en ontdekken.

Na het struinen door een stuk duintuin gaan we de duin over en het strand op. Daar is volop gelegenheid om schelpen en krabben te zoeken. Op de paalhoofden ontdekken we de verschillende soorten zeewier en durven we het aan om ook te proeven. Met wat zand knarsend tussen je tanden kun je wel spreken van puur natuur.

Soan Lan laat haar vondsten zien, en heeft niet alleen schelpen maar ook haaientanden en wervels van haaien in haar verzameldoos. We weten nu al dat we vanmiddag nog eens terug moeten om te zoeken, de meiden willen ook zo’n mooie verzameling!

Via de uitkijkpost zakken we terug af naar de Cletemspolder, waar we nog een tweekleurige duizendpoot spotten en enthousiast zijn over de winterpostelein die we ook even proeven.

 

Nu komt het avontuurlijke stuk met de hangbrug en het trekvlot. Heerlijk beschut lopen we verder en voelen de warmte van de zon op onze rug. Van zo’n wandeling word je dorstig en ook wel een beetje hongerig. Hoe heerlijk is het dan om bij terugkomst een mooie gedekte tafel te zien waar de karaffen water al wachten.

We vleien ons aan tafel, met een drankje. Onze ‘lichte’ lunch start met een heerlijk kopje bouillon met daarin de blaadjes van de winterpostelein die we ook onderweg tegenkwamen.

 

Daarna kunnen we van verschillende schaaltjes kiezen, heerlijk gerechtjes met Zeeuwse producten. Asperges met Zeeuwse spek, paling in het groen, een witlofsalade met mandarijntjes en gekarameliseerde peertjes en nog veel meer. De lunch was echt een complete verrassing en maakte deze heerlijke wandeling helemaal af.

Met de Zeelandpas ben je 25 % voordeliger uit, en maakt het een geweldig leuk en betaalbaar uitje voor het hele gezin.

Gerelateerde tags: