Culinaire natuurwandeling in Zeeland

Een culinaire natuurwandeling staat al een tijdje bovenaan mijn wensenlijstje. We verzamelen om 9.45 uur op het parkeerterrein van restaurant De Deining in Groede, West-Zeeuws-Vlaanderen. Het is april en dus een frisse start, maar het belooft een zonnige dag te worden. Onze gids Soan Lan Ie stelt zich enthousiast voor en neemt de groep mee op pad.

Verzameling

We kijken naar verschillende planten, sporen van dieren. We luisteren naar de vogels en het ruisen van de zee. Onze kinderen lopen naast de gids en hebben uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en te ontdekken.

We struinen door een stuk duintuin en lopen via het duinpad het strand op. We zoeken schelpen en krabben. Op de paalhoofden ontdekken we verschillende soorten zeewier. We durven het aan om het te proeven. Puur natuur, met het zand knarsend tussen de tanden.

Soan Lan laat haar vondsten zien. Niet alleen heeft ze schelpen in haar verzameldoos. Ze toont ook haaientanden en -wervels. We weten nu al dat we vanmiddag nog eens terug moeten om te zoeken. Zo'n mooie verzameling willen de kinderen ook.

Groese polder

Via de uitkijkpost zakken we af naar de Cletemspolder. Hier spotten we een tweekleurige duizendpoot en proeven we winterpostelein met zijn schotelvormige bladeren. Lekker!

Een avontuurlijke overtocht via de hangbrug en het trekvlot, wandelen we verder door de Groese polder. Heerlijk beschut, maar met de warmte van de zon op onze rug.

 

Zeeuwse producten

Bij terugkomst is de tafel bij het restaurant gedekt. We starten de lunch met een kopje bouillon met daarin de blaadjes van de winterpostelein die we ook onderweg hebben gezien.

Het voorgerecht wordt gevolgd door heerlijke hapjes met Zeeuwse producten. Asperges met Zeeuwse spek, paling in het groen, een witlofsalade met mandarijntjes en gekarameliseerde peertjes en meer. Een verrassende afsluiting van een heerlijke wandeling.

Gerelateerde tags: