Terra Maris bovenaanzicht

Ontdek de Zeeuwse cultuur met kinderen

Ik bezoek in mijn vrije tijd wanneer ik niet aan het wandelen ben zoveel mogelijk films, concerten en festivals en af en toe tentoonstellingen. Eén ding staat daarbij voor mij altijd als een paal boven water: cultuur is het allerleukst als je het samen beleeft. In Zeeland is er ontzettend veel tofs op dat gebied om met je kinderen te ontdekken. Er zijn meerdere festivals en musea die allerlei leuks speciaal voor de kinderen doen. En dan bedoel ik niet zo’n suffe speurtocht (waar je mij als kind in no time een museum mee uit jaagde) maar écht ontzettend gave dingen. Zo bijzonder dat je als volwassene ook zeker een geweldige dag hebt.

Kunstpicknick

Kunstpicknicken

Samen fietsen op Walcheren is al leuk, maar het wordt nog veel leuker als je het combineert met een Kunstpicknick. Stap op de fiets, neem allerlei lekkers mee en ga op pad. Plan je route van tevoren zodat je weet waar je een kunstpicknickplek kunt vinden en laat je verrassen door de gekke, vrolijke zitplekken waar je lekker kunt gaan zitten eten. Eten onder de palmboom, tussen de kuikens of koeien… het kan allemaal!

Ringrijden Wissenkerke

Ringrijden

Ringrijders proberen al galopperend te paard een ring aan hun lans te steken. Zo simpel zit de sport in elkaar. Ringrijden is een van de belangrijkste Zeeuwse tradities. Wil je je kinderen kennis laten maken met de Zeeuwse volkscultuur en een beetje historie, maar is een museum misschien net iets té, ga dan gewoon eens naar een ringrijdwedstrijd. Daar krijgen ze ook heel veel mee over Zeeuwse tradities en historie.

Als je een beetje mazzel hebt, ben je bij een speciale wedstrijd en pak je gelijk nog flink wat klederdracht mee. Een keer per jaar is er een speciaal ringrijdevenement voor kinderen waarbij ze niet te paard, maar te voet met een lans zelf kunnen proberen een ring aan hun lans te rijgen. Wil je weten wanneer je die of een andere wedstrijd kunt bijwonen, bekijk dan de wedstrijdagenda van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging.

Stoomtrein Goes-Borsele

Geschiedenis is ineens een stuk interessanter als je erin rond kunt rijden. Dat hebben ze bij de Stoomtrein Goes-Borsele goed begrepen. De enorm indrukwekkende locomotieven trekken klassieke wagons door het landschap van Zuid-Beveland. Als je een treinkaartje koopt, mag je in de eerste, tweede of derde klasse meerijden naar een van de vele stations. Bij station Hoedekenskerke is er van alles te doen voor kinderen. Er zijn speeltoestellen, ze kunnen een oud marskramerswinkeltje verkennen of rijden op een miniatuurtreintje.

Terra Maris

Kinderen en natuur is een goede combi, dus met een bezoek aan Terra Maris, museum voor natuur en landschap zit je sowieso al goed. Binnen is het al leuk met originele tentoonstellingen, maar buiten is het helemaal te gek in de landschapstuin. Kinderen kunnen hier lekker spelen en tegelijk van alles leren over de Zeeuwse natuur en geschiedenis.

Er is een replica van een mottekasteel. Kinderen mogen dat spannende gebouw gewoon zelf verkennen en ’s zomers worden er rond het mottekasteel ook Middeleeuwse festijnen georganiseerd waarbij kinderen zelf hun brood mogen bakken en spelletjes uit die tijd spelen. Er zijn hier sowieso heel vaak extra activiteiten voor kinderen. Van dierenspreekuren tot strandjutten en van paddestoelentochten tot zelf papier maken. Er is hier (bijna) altijd iets bijzonders te doen.

Vestrock Hulst

Vestrock Junior

Je kind meenemen naar een popfestival… dat doe je niet zo snel. Goed dus dat Vestrock Junior er is. Na afloop van twee dagen festival voor volwassenen is de festivalzondag helemaal gereserveerd voor kinderen, of beter eigenlijk: families. Dit festival bezoek je gezellig met z’n allen. Vestrock weet elk jaar grote namen te strikken die het goed doen bij de kids en waar ook papa’s en mama’s lekker op mee kunnen dansen en springen. Waanzinnig om te zien hoe kinderen hier uit hun bol gaan en voor het eerst het echte festivalgevoel ervaren.

Geef je de kinderen graag nog wat meer festivalervaring mee, dan zijn Eindeloos Eiland Festival, Festival Onderstroom (gratis entree) en de straattheaterdag van Klomppop ook absolute aanraders.

Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum steekt met kop en schouders boven standaard musea uit door hun inventieve en uitdagende tentoonstellingen. Ook kinderen dagen ze uit om verder te kijken dan hun neus lang is met bijzondere workshops of rondleidingen speciaal gericht op jongere bezoekers. Het gaat daarbij stukken verder dan zomaar wat knip en plakwerk. Kinderen krijgen hier de ruimte om echt mooie en leuke dingen te maken.