Antwan-Tolhoek - Foto: Bram Berkien

Op de racefiets met Antwan Tolhoek

Zeeland is een ideale provincie voor wielrenners. De zee, de dijken en wind zijn een prima decor om tochten te fietsen. Professioneel wielrenner Antwan Tolhoek is geboren in Yerseke en reist met zijn team Jumbo-Visma de hele wereld over. Als hij thuiskomt in Zeeland, geniet hij van het fietsen langs de zee en over dammen. Wij vroegen hem naar zijn favoriete routes.

Antwan-Tolhoek - Foto: Bram Berkien
Foto: Bram Berkien

Wind

“Waar sommige teamgenoten altijd een vaste route fietsen om te trainen, ben ik heel los”, legt Antwan uit. “Ik kijk hoe de wind staat en bepaal dan waar ik naartoe ga. Soms is dat eerst wind tegen en terug wind mee. Of andersom. Het is maar net welk soort training ik moet doen. Vanuit mijn woonplaats Yerseke moet ik meestal het water over. Ik rijd graag langs het water. En ik geniet van fietsen over de Pijlerdam en langs het Grevelingenmeer.”

Oesterdam in Zeeland
Oesterdam, foto: Rijkswaterstaat

Boten kijken

“Als ik echt één route moet kiezen, dan is dat de Zeelandbrug heen naar Zierikzee, Bruinisse en dan over de Oesterdam weer terug. Lekker open. Er is wind en water. Vooral dat laatste vind ik belangrijk. Ik heb altijd een bootje gehad. Ook heb ik een tijdje op een oesterboot gewerkt. Als ik in Zeeland ben, vind ik het heel fijn om tijdens het fietsen over het water te kijken naar de boten. Een paar van mijn vrienden doen aan garnalenvissen. Als ik hier moet trainen, probeer ik die onderweg altijd te zien.”

Bij koud en nat weer stapt de profrenner in Zeeland ook wel eens op de mountainbike voor een ritje over het parcours bij boswachterij Westerschouwen. “Dat doe ik alleen als het slecht weer is”, legt hij uit. “Dat is ook wel fijn, voor de afwisseling. Ander terrein en andere technieken.”

Fietstalent

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Antwan vond fietsen als kind helemaal niet zo leuk. Daar waar veel professionele renners het fietsen met de paplepel krijgen ingegoten, kwam zijn fietstalent pas op latere leeftijd aan het licht. Toen hij vanaf zijn zestiende aan wedstrijdschaatsen ging doen, hield hij tijdens de zomerperiode zijn conditie op peil op de racefiets. “Ik kwam erachter dat ik dat eigenlijk ook wel goed kon”, vertelt Antwan. “Ik vond het eigenlijk ook wel leuk. Op den duur ging het zo goed, dat ik mijn schaatsmaatjes eraf reed op de fiets. Via een vriend kwam ik bij een vereniging terecht. En daar is het allemaal begonnen. Toen ben ik wedstrijden gaan rijden.”

Toch legde Antwan de basis voor zijn sportcarrière onbewust al tijdens zijn middelbare schooltijd waarin hij iedere dag van Yerseke naar Goes (21 kilometer) en terug moest fietsen. “Als je een keer niet op de fiets kwam, kreeg je dat van je vrienden echt wel te horen”, lacht Antwan. “Dan zeiden we tegen elkaar: ‘Mietjes worden niet geboren. Die worden gemaakt.’”

Beste fietsprovincie

Momenteel reist de beroepsrenner met zijn team Jumbo-Visma de hele wereld rond voor wedstrijden en trainingskampen. Antwan: “Ik ben weinig in Nederland, maar Zeeland blijft mijn thuishaven. Het enige dat ik hier wel eens mis, zijn de bergen en heuvels. Maar daar krijg ik de zee en dammen voor terug. En voor een mooie route hoef je niet ver te reizen. De fietspaden zijn breed en veilig. Het is rustig fietsen. Dat is uniek. In het buitenland is dat vaak veel minder goed geregeld. Daar is het soms best gevaarlijk op de fiets. Voor mij is Zeeland de beste fietsprovincie van Nederland."

Wielrennen in Zeeland

Wind, kasseien, rechte polderwegen en een rijke wielertraditie. Zeeland heeft alles om het hart van een wielrenner sneller te doen kloppen. Lees meer over wielrennen in Zeeland en bekijk routes