De Manteling

Wandelen door natuurgebied de Manteling

De Manteling: prachtige smalle strook van duinen en bos tussen Vrouwenpolder en Domburg. Een natuurlijke barrière om wind en zand tegen te houden en zo beschutting te bieden aan het achterland. Het is prachtig wandelen in het waterwingebied van Oranjezon. Uit onderzoek bleek dat mensen hier graag wandelen om tot rust te komen en te genieten van het afwisselende landschap en de (onverwachte) confrontatie met koeien, paarden en herten.

Parkachtig landschap

Het parkachtige landschap tussen Oostkapelle en Domburg is van een ander kaliber. Hier zie je de structuur van de oude landgoederen als Hoogduin, Duinbeek en natuurlijk Westhove terug. Let op de lange rechte lanen, de hoekige structuur en bijvoorbeeld de rechthoekige vijvers bij Berkenbosch. Op mooie (zondag-)middagen wandelen hier veel mensen en genieten zij van de natuur. Kijk ook naar het romantische Goudviskommetje met de drie grote Moerascypressen, de paden met rododendrons en de stinzenplanten (narcis, sneeuwklokje, sleutelbloem) in het vroege voorjaar.

Westhove

Nog wat opvallende details voor de oplettende bezoeker zijn een paar zaken rondom Westhove die herinneren aan de periode 1940-1945. De bezetter had in die tijd heel veel bunkers en versperringen gebouwd en daarvoor o.a. een spoorlijntje door het bos aangelegd. In 1944 werd Walcheren bevrijd en werden een heleboel zaken die aan deze periode herinnerden weer verwijderd.

Sporen uit het verleden

Toch, als je wandelt rondom Westhove en goed oplet, kun je nog sporen van het verleden in het landschap terugvinden. Sommige zijn best opvallend. Voor sommige moet je goed kijken. Lopend van Westhove over de lange laan naar Oostkapelle, kun je de restanten van een bunker zien en vlak daarnaast een bomkrater. Minder opvallend zijn de porseleinen condensatoren die je nog hoog in enkele oude bomen kunt terugvinden. Deze condensatoren verbonden de stroomkabels die hier door het bos liepen en enkele exemplaren kun je nu dus nog steeds terugvinden.

Zimmer Frei

Verderop richting het Goudviskommetje vind je een rechthoekige omwalling tussen de bomen. Men vermoedt dat dit de restanten van een loopgraaf zijn die in 1944 gebruikt werd. Verder is in de duinen nog steeds de grote garagebunker te vinden met “Zimmer Frei” er op gekalkt. Daar wordt dan gelukkig door iedereen om geglimlacht.

Zo kun je dus heerlijk genieten van de bloemen, planten en bomen in de Manteling, maar ook op zoek gaan naar sporen uit het verleden. Wat je ook doet: geniet ervan!

Hans Corbijn is via 'Wandelen op Walcheren' zelfstandig gids en organisator op Walcheren. Hij werkt regelmatig als gids voor groepsarrangementen Zeeland. Daarnaast is hij mede-auteur van het boekje 'Walcherse Wandelingen' en 'Zeeuwse Zwerftochten'. Je koopt deze wandelgidsen o.a. bij de VVV-Inspiratiepunten