Fietsen noord-Beveland

Zes tips voor rustige fietsroutes in Zeeland

Fietsen in Zeeland. Met zoveel verschillende routes, verveelt het eigenlijk nooit. Ik stap dan ook graag op mijn racefiets of e-bike om op ontdekkingstocht te gaan in één van de Zeeuwse regio's. Rust en ruimte. Ook vóór corona waren dit al twee belangrijke criteria bij de keuze van mijn fietsrondjes. Wil jij veilig en ongestoord fietsen in Zeeland op plekken waar je voldoende afstand kan bewaren van andere fietsers? Ik geef je 6 routetips.

Routeplanning

Meestal stem ik de route af op de windrichting. Want wind is er (bijna) altijd. Maar de mooiste ritjes maak ik zonder plan. Niet gebonden aan tijd. Vroeg in de ochtend op pad. Zo nu en dan een voor mij onbekend landweggetje inslaan en maar zien waar ik uitkom. Tijdens zo'n tocht ontdek ik plekken en elementen in het landschap die mij - zelfs als local - nog niet eerder zijn opgevallen.

1. De Zak van Zuid-Beveland (aantal kilometers naar keuze)

Dit is nu typisch een gebied waarvoor ik meestal geen uitgebreid routeplan maak. Het is heerlijk dwalen door de Zak van Zuid-Beveland. Over wegen die door het landschap kronkelen. Door karakteristieke ​dorpen als Nisse, Ellewoutsdijk en Hoedekenskerke. Langs hoge bomen die robuust op de bloemdijken staan. Rij aan rij. Vooral in het voorjaar is het hier goed toeven. Dan staan de fruitbomen in bloei. Zo ver als je kan kijken zie je op de landerijen wit-roze bloesem. In de zomer tref je hier vrolijk gekleurde, wilde bloemen langs de kant van de weg. In het najaar wordt het fruit geoogst. Er is dan volop bedrijvigheid bij de fruittelers. Maak een tussenstop bij één van de fruitkraampje langs de kant van de weg of bij één van de boerderijwinkels. Om even op te laden. En te proeven van verse producten. Handig voor onderweg is de fietsknooppuntenkaart. Hiermee maak je de route zo lang of kort je maar wil.

2. Tussen Breskens en Terneuzen (61 km)

Het kustfietspad van Breskens richting Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen staat hoog op mijn favorietenlijst. Je rijdt een groot stuk pal langs de Westerschelde. De oever is hier ruw en ongerept. Grote zeeschepen varen vlak langs de kust. Eb en vloed bepalen het ritme. Bij vloed loopt het fietspad op sommige plekken gedeeltelijk onder water. Bij laag water zijn zandbanken zichtbaar. Vergeet je verrekijker niet en spot zeehonden en verschillende soorten vogels. Je kunt er ook voor kiezen deze route binnendijks af te leggen over de aangelegde fietspaden door de polder. Stippel heel makkelijk je eigen route uit met de knooppuntenkaart Zeeland Zuid.

3. Een moment voor Tholen (38 - 78 km)

De natuur en omgeving van Tholen en Sint Philipsland verken je het best op de fiets. Omringd door water zijn dit plekken waar je rust en natuur vindt. De route ‘Een moment voor Tholen’ voert je door uitgestrekte polders en langs dorpen en steden op de eilanden. Naast tientallen rijksmonumenten en een middeleeuws stratenpatroon vind je rondom de stad Tholen nog grote delen van historische wallen en vesten terug. Tussen Tholen en Sint-Philipsland ligt natuurgebied Rammegors, een gebied met een rijke flora en fauna. Vanuit de vogelkijkhut zijn allerlei watervogels te bewonderen. Langs de route, die overigens ook goed in twee delen te fietsen is, liggen oude boerderijen die bewaard zijn gebleven. Bij elke boerderij kun je op een informatiepaneel lezen over de historie.

4. Rondje Noord-Beveland (36 km)

Niet voor niets wordt Noord-Beveland 'Eindeloos Eiland' genoemd. Zo voelt het ook als je hier gaat fietsen. Ingeklemd tussen de Oosterschelde en het Veerse Meer kent deze regio veel buitendijkse fietspaden. Of je nu start in Colijnsplaat, Kamperland, Kortgene, Kats of Wissenkerke, je rijdt veelal langs het water. Achter de dijken liggen verschillende inlagen: natte natuurgebieden waar je veel vogels kunt spotten. En eindeloos ver kan kijken. De buitendijkse paden zijn een genot om te rijden. Goed om te weten dat dezelfde paden op enkele plekken redelijk smal zijn. Geef daarom tegenliggers altijd de ruimte door netjes achter elkaar te fietsen. Ontdek Noord-Beveland met deze routekaart.

5. De 'binnenlanden' van Schouwen-Duiveland (46 km)

Schouwen-Duiveland heeft een afwisselend landschap. Gratis parkeerterrein Havenpoort in Zierikzee vind ik de perfecte startplaats voor een toertje door de binnenlanden van deze regio. Daarvandaan ben je binnen 10 minuten bij het bos van Schuddebeurs. Een trekvlot verbindt de Schouwsedijk met het bos. Op de weg naar Brouwershaven ligt ringdorp Noordgouwe, één van de jongste dorpen op het eiland. Brouwershaven is een stad met veel gezichten. Ik maak er altijd een fotostop bij de molen, stadshaven en het raadhuis. Vanaf de zeedijk richting Dreischor heb je een wijds uitzicht op het water van de Grevelingen. Dreischor wordt ook wel het best bewaarde ringdorp van Nederland genoemd. De straten zijn hier in ringen om de kerk gebouwd.

6. Vliedbergenroute (37 km)

Weet jij wat vliedbergen zijn? Toen ik 8 jaar geleden naar Zeeland verhuisde, had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Inmiddels herken ik deze heuvels in het landschap. In de middeleeuwen werden ze gebouwd om mottekastelen (verdedigingstorens) op te plaatsen. Lange tijd werd gedacht dat ze werden gebruikt als vluchtplaats bij overstromingen. Archeologen wisten het geheim uiteindelijk te ontrafelen. Vliedbergen kom je - vooral in het Zeeuwse landschap op Walcheren - nog volop tegen. Ze zijn vaak vanaf de weg goed te zien. Volg de Vliedbergenroute langs dorpen als Grijpskerke, Mariekerke, Biggekerke en Gapinge en ga op zoek naar deze ronde 'bergjes'. Let op: deze route voert ook langs badplaatsen Zoutelande en Domburg. Op zonnige, zomerse dagen staan deze plekken niet bekend als ‘rustig’. Op de route ligt ook museum Terra Maris in Oostkapelle waar je een reconstructie van een mottekasteel op een nagebootste vliedberg kunt bekijken.