Strand met vuurtoren tijdens zonsondergang

1,5 meter in Zeeland: tips voor activiteiten

Of je nu uitkijkt naar een uitstapje of plannen maakt voor een vakantie in Zeeland. Je bent welkom. Om te genieten. Van contrastrijke natuurgebieden en uitgestrekte fiets- en wandelroutes. In het binnenland en aan de kust. Met een kustlijn van 650 kilometer, is het water altijd dichtbij. Het verveelt nooit. Wij geven je tips om te zien en doen in Zeeland op 1,5 meter afstand van elkaar. Van Schouwen-Duiveland tot Zeeuws-Vlaanderen, van Walcheren tot Tholen. En hebben toch teveel mensen tegelijkertijd hetzelfde idee? Dan is er in Zeeland genoeg ruimte om ergens anders naartoe te gaan.

Wandelen in de bos in Zeeland

Contrastrijke natuur

Zeeland loopt over van de natuur. Elk gebied heeft zijn eigen, unieke flora en fauna. Maar samen laten zij zien hoe nauw water en land met elkaar verbonden zijn. Een uitgebreid netwerk verbindt uitgestippelde fiets- en wandelpaden. Ontdek de verborgen parels van de Zeeuwse natuurgebieden. Verrassend contrastrijk.

Fietsen langs het water

Verrassende fietsroutes

Fietsen in Zeeland is fietsen op de grens van land en water. De kleinschaligheid van het landschap zorgt voor veel variatie met meer dan genoeg opties voor verrassende fietstochten. Elke regio heeft zijn charme. Je bepaalt eenvoudig je eigen koers door de Zeeuwse polders met het fietsknooppuntennetwerk. Ontdek de vele gezichten van 5-Sterren Fietsprovincie Zeeland. Lees ook deze tips voor rustige fietsroutes

Appelboomgaard en kerk in Nisse

Bijzondere wandelroutes

Tientallen wandelroutes leiden je langs onontdekte plekken, stille boerenlandpaden en unieke natuurgebieden. Zeeland kent kilometers aan wandelmogelijkheden. Of je nu behoefte hebt aan een ommetje of een langere wandeltocht wilt maken. Je kunt hier alle kanten uit. Stippel je eigen route uit of kies voor één van de VVV-wandelroutes. Of wandel de interactieve Parelroutes. Erg leuk om met kinderen te ontdekken!

Kunst in Breskens

Kunst op straat

Van streetart tot graffiti en van land-art tot gedichten op de muur. Zeeuwen maken het Zeeuwse landschap, monumenten en de kust nog nét een tikje fraaier met kunst. Opvallende kunstprojecten bekijk je in Zeeland dan ook gewoon in de buitenlucht. Weten waar? Bekijk de tips van een cultuurliefhebber in deze blog.

Zeeuws Vlaanderen Staat Spaanse linies

Bijzondere elementen in het landschap

De steden, dorpen, monumenten, landschappen en tradities vertellen vele verhalen. Over bijzondere gebeurtenissen en bijzondere mensen. Door de eeuwenlange geschiedenis is Zeeland een provincie met veel monumenten. Het Zeeuwse landschap heeft elementen die je zelden tegenkomt.

Je vindt hier bijvoorbeeld nog authentieke ringdorpen, met de kerk in het midden. In een agrarische omgeving zoals het Zeeuwse platteland, zie je nog veel historische boerderijen. De mottekastelen die vroeger in Zeeland stonden, zijn verdwenen. Maar de vliedbergen waarop ze stonden, kom je - met name op Walcheren - nog volop tegen. In Zeeuws-Vlaanderen kun je op zoek naar de Staats-Spaanse Linies. Dit zijn restanten van militaire verdedigingswerken uit de Tachtigjarige Oorlog.

Ontdek de verborgen plekjes. Maak kennis met de culturele rijkdom van Zeeland.

Zeeuws Museum Middelburg
Foto credits: Zeeuws Museum

Musea

Zeeland heeft een rijke geschiedenis. Maak een reis door het verleden en heden in één van de Zeeuwse musea. De musea in Zeeland bieden een rijkdom aan informatie voor volwassenen en zijn een avontuur voor kinderen. Musea mogen maximaal 30 personen tegelijkertijd ontvangen. En alleen voor bezoekers die van tevoren een kaartje kopen. Check voorafgaand aan je bezoek de website van het betreffende museum voor de actuele openingstijden en bezoekersinformatie.

Mosselen eten in Zeeland

Haal je favoriete restaurant in huis

Iedereen die van lekker eten en drinken houdt, komt in Zeeland aan zijn trekken. Familierestaurants, bistro’s, strandpaviljoens en sterrenrestaurants. Er is voor ieder wat wils. En altijd lekker. Met een keur aan Zeeuwse producten. Alle horecazaken (cafés, restaurants en terrassen) zijn gesloten vanaf 15 oktober gedurende 4 weken. Het blijft mogelijk om maaltijden af te halen bij restaurants of deze te laten bezorgen. Check hiervoor de lokale mogelijkheden of kijk op zeelandeet.nl.

Winkelen in Zeeland

Winkelen

Zeeland kent een gevarieerd aanbod aan winkels. In de Zeeuwse steden vind je - naast de grote merken - ook zelfstandig ondernemers en kleinere winkels. Zeeuwse winkeliers hebben alle maatregelen getroffen om een veilig bezoek aan hun winkel te borgen. Ga vroeg op pad om ongestoord inkopen te doen. 

Grenspaal in Het Zwin

Bezoek Zeeland online

Ga je er liever toch nog niet op uit, omdat je je daar prettiger bij voelt of omdat bijvoorbeeld het weer het écht niet toelaat? Bekijk dan onze tips voor een online bezoek aan Zeeland. Zo kun je toch genieten van al het moois dat onze provincie te bieden heeft.

Gerelateerde tags: