Sluis

Tips voor een dagje uit in Sluis

Sluis is een stad in West-Zeeuws-Vlaanderen met gezellige winkelstraten en fijne restaurants. Als Sluizenaar weet ik veel over deze plek. Toch blijf ik mezelf nog steeds verbazen over de bezienswaardigheden en de omgeving. In deze blog geef ik je een paar tips voor een dagje uit in Sluis.

Wallen van Sluis

Wallen van Sluis

Een wandeling langs de Wallen van Sluis mag je zeker niet vergeten als je de stad bezoekt. De wallen, van oorsprong verdedigingsmuren, liggen er al meer dan 600 jaar. Nu zijn de wallen, de grachten en het grasland een prachtig natuurgebied. Ik geniet hier van het uitzicht en kom er tot rust. Ook maak ik graag foto’s van de mooie natuur.

Damse Vaart Sluis

Damse Vaart

Ook langs de Damse vaart is het fijn wandelen en fietsen. Bij het VVV-Inspiratiepunt in Sluis kun je een speciale themaroute kopen: ‘De geheimen van Sluis en Sint Anna ter Muiden’. Bij deze wandeling kom je langs de verschillende bezienswaardigheden in Sluis, waaronder de Damse vaart. Ga je met kinderen op stap? Huur dan eens een waterfiets en bekijk Sluis vanaf het water.

Belfort vanaf boven gefotografeerd

Het Belfort van Sluis

In Sluis is het enige belfort van Nederland gevestigd. Deze in oorsprong middeleeuwse, Vlaamse toren met klokken werd gebruikt bij belangrijke gebeurtenissen. Tegenwoordig is het een museum waar je alles komt te weten over de geschiedenis van Sluis. Ook leer je hier over het leven van onderwijzer, archivaris en woordenboekmaker Johan Hendrik van Dale. Hij werd in Sluis geboren.

En wat zeker niet mag ontbreken bij een bezoek aan het belfort, is de beklimming van de toren. Eenmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over de stad.

Museum Bizarium

Museum Bizarium

Creatieve en vooral bizarre uitvindingen vind je in ‘Bizarium’, een museum in het centrum van Sluis. Nieuwsgierig geworden door de verrassende verhalen die ik over dit museum heb gehoord, kan een bezoek natuurlijk niet uitblijven. Wat een interessant en vooral fascinerende expositie! Je kunt er met gemak twee uur rondlopen, want je kijkt je ogen uit. Dat kan mét of zonder audiogids. Ik heb voor de audiogids gekozen voor een complete beleving. Ook voor kinderen is dit een leuk museum om te bezoeken.

Winkelstraat Sluis

Winkelen

Wie van winkelen houdt, kan in Sluis uren ronddwalen door de gezellige straten met unieke boetiekjes. Shoppen op zondag? Ook dat kan in Sluis, want de winkels zijn iedere zondag geopend. Vind je shoppen niet leuk? Dan zijn er genoeg bezienswaardigheden om te bekijken.

mossels en oesters eten in Zeeland

Eten en drinken

Maak je uitstap compleet en geniet van een hapje en een drankje bij één van de vele restaurants en gezellige tearooms in de stad. Geniet van een kopje koffie met een Zeeuwse bolus of Zeeuwse mosselen met friet. Of kies voor een uitgebreide Griekse of Italiaanse maaltijd. Er is voor ieder wat wils. De beste afsluiting van een dag vol activiteiten.

Meer weten?

Voor meer informatie over Sluis, kijk je op deze pagina. Voor tips, routes, accommodatie en attracties kun je ook terecht bij het VVV-Inspiratiepunt in Sluis.


Ook interessant