9x verrassende natuurgebieden in Zeeland

Van ruige duinen, tot weidse poldergebieden. Zeeland kent bijzonder contrastrijke natuur. En zoveel mooie plekjes. Al dan niet in combinatie met cultuurhistorie. Klaar om ontdekt te worden. Geniet van het buiten zijn, de frisse lucht. Ga op ontdekkingstocht in de Zeeuwse natuur. Ik geef je 8 tips voor verrassende natuurgebieden die je zeker eens moet bezoeken in Zeeland. Niet voor niets gaan we voor het UNESCO Geopark keurmerk.

1. Natuurgebied Bokkegat- Noord-Beveland

De regio Noord-Beveland is een pareltje in Zeeland. Het rustige, agrarische karakter is behouden gebleven. Kleine dorpjes sieren het eiland. Wie van watersport houdt, komt langs het Veerse Meer, de Oosterschelde en het Noordzeestrand aan zijn trekken. Het eiland werd vroeger doorsneden door de getijdengeul de Wijtvliet, later het Bokkegat geheten. De restanten hiervan liggen als natuurgebied centraal op het eiland.

Bekijk de video van Natuurgebied Bokkegat-Noord-Beveland.

2. De Zwaakse Weel

Hier ervaar je rust. Geniet van prachtige natuur, eeuwenoude boerenhoeven, dijken en oude dorpjes. Het Zwaakse Weel als kronkelend blauw lint daartussen. In de 12e en 13e eeuw was dit gebied een belangrijke vaarroute vanuit de Noordzee naar Antwerpen: Het Zwake. Na geleidelijke verzanding in de 15e eeuw is het gebied geleidelijk ingepolderd. Resten van deze getijdengeul liggen als het Zwaakse Weel in het boerenland.

Bekijk de video van De Zwaakse Weel.

3. Zeeuws-Vlaanderen, het land van kreken

Verstilde plekjes verbonden aan het water door fietspaden en rustige polderweggetjes. Veel kreken zijn in het verleden ontstaan door dijkdoorbraken en door het opzettelijk doorsteken van dijken in de Tachtigjarige oorlog. Dit krekenlandschap loopt helemaal door in het Meetjesland in Vlaanderen. Ontdek het zelf.

Bekijk de video van Zeeuws-Vlaanderen, het land van kreken.

4. Nationaal Park Oosterschelde

Wil je rust en ruimte ervaren? Ontdek de Oosterschelde bij laagwater. Neem verschillende soorten vogels waar die leven op en rond het slik. Tuur over eindeloze vlaktes en ontdek oude droogvallende landbouw haventjes en voormalige veersteigers. De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Dat moet je zien, horen, ruiken, proeven en voelen.

Bekijk de video van Nationaal Park Oosterschelde.

5. De Manteling van Walcheren

Een contrastrijk gebied van ruige duinen en strakke lanen van buitenplaatsen. Een eeuwenoud eikenbos reikt hier tot vlakbij de zee. De bomen zijn “geschoren” door de zoute zeewind en hebben hierdoor soms sprookjesachtige vormen. Het bos herbergt een bijzondere boom waarvan wordt gezegd dat deze model heeft gestaan voor een werk van Mondriaan.

Bekijk de video van De Manteling van Walcheren.

6. Historische dorpen op Schouwen-Duiveland

Ontdek de dorpjes op Schouwen-Duiveland langs de voormalige Gouwe. Ooit verdeelde getijdengeul De Gouwe het huidige eiland Schouwen-Duiveland in vier eilanden: Schouwen, Duiveland, Dreischor en Bommenede. Geleidelijk werd De Gouwe ingepolderd. In het gebied liggen historische dorpen die uitnodigen voor een bezoek.

Bekijk de video van Historische dorpen op Schouwen-Duiveland.

7. Staats-Spaanse Linies

De Staats-Spaanse Linies zijn eeuwenoude verdedigingswerken in Zeeuws-Vlaanderen. Hier heb je ongekende wandel- en fietsmogelijkheden langs forten, liniedijken en vestigingsplaatsen uit de 16e en 17e eeuw.

Bekijk de video van De Staats-Spaanse Linies.

8. Zak van Zuid-Beveland

De Zak van Zuid-Beveland is een oase van rust en ruimte. Een middeleeuws coulissenlandschap met sleedoorn en meidoorn hagen, bloemdijken met rijen bomen, appel- peren boomgaarden, oude boerenhoeven, oude dorpen. Een gebied dat volop in bloei staat in de lente. En dat in het teken staat van de fruitpluk in het najaar.

Bekijk de video van De Zak van Zuid-Beveland.

9. Sint Philipsland

Sint-Philipsland, pareltje aan de Oosterschelde dat de moeite waard is om te ontdekken. Wordt wel eens gezien als een vergeten stukje Zeeland, maar dat is totaal onterecht. Dit kleinste (voormalige) eiland is op en top Zeeland. Water, kreken, uitgestrekt akkerland, oude boerderijen, dijken, buitendijkse schorren, het dorp Sint Philipsland met de molen op de dijk langs de Krabbenkreek. Mooi gebied om wandelend of fietsend te verkennen.

Bekijk de video van Sint Philipsland.