HomeHome
Visit
Blogs
Wandelen tijdens de herfst
Wandelen tijdens de herfst in Zeeland

Wandelen tijdens de herfst in Zeeland

Geschreven door: Zeeland.com

Het geluid van ritselende bladeren onder je schoenen, het nevel dat ’s ochtends vroeg opstijgt van het gras en allerlei dieren die zich vaker laten zien. In de herfst is het net wat rustiger in Zeeland dan hartje zomer én je kunt vaak nog genieten van de zon. Heerlijk om de natuur in te duiken! Wij geven je tips voor de mooiste wandelingen in Zeeland. Dus trek je wandelschoenen maar aan!

Struinen door bos en duin

Vanaf kunstenaarsdorp Domburg naar het weidse uitzicht, van de duinen tot natuurgebied de Manteling en museum Terra Maris; de wandelroute ‘Struinen door bos en duin’ is een herfstwandeling die je gemaakt wilt hebben! Het tweehonderd jaar oude eikenwoud kleurt herfstachtig mooi. En hoor je iets ritselen of een burlend geluid? Dat zou zomaar een hert kunnen zijn! De kans dat je ze tijdens de bronsperiode (half september tot begin oktober) spot is namelijk groter. En in museum Terra Maris ontdek je alles over natuur en landschap in Zeeland.

Paarden bij de Oranjezon. Misschien ontdek je wel andere dieren tijdens je herfstwandeling in Zeeland.

Rode zeekraal en vogels in de Prunje

Ooit gehoord van rode zeekraal? Tijdens de herfst kun je het zelf bewonderen! In september en oktober kleurt zeekraal namelijk rood. Je kunt deze kunst uit de natuur ontdekken in De Prunje, een natuurgebied met kreken en moerassen aan de Zuidkust van Schouwen-Duiveland. Ook voor vogelliefhebbers is dit gebied een waar paradijs. Vanaf uitkijktoren de Zuidkaap geniet je van vergezichten. Echt een aanrader dus! Lees hier meer over deze herfsttip.

Wandelen tijdens de herfst in Zeeland bij de Prunjepolder kan prachtige plaatjes opleveren!

Boswachterij Westerschouwen

Een heuvelachtig duinlandschap met zandverstuivingen, valleien en duinweiden én het grootste bos van Zeeland; Boswachterij Westerschouwen is een indrukwekkend bos dat je niet gemist wilt hebben tijdens de herfst. De gele, oranje en rode herfstkleuren zijn hier volop te zien, net als vogels en herten. Naast het geritsel van de bomen hoor je ook de branding die ruist op de achtergrond, want hier vlak achter ligt een strand. Staatsbosbeheer heeft verschillende wandelroutes voor je uitgestippeld. Er is zelfs een familiepad te vinden! 

Het uitzicht vanuit de toren bij boswachterij Westerschouwen is tijdens de herfst verrassend mooi.

Waterwinbossen

Waar je óók mooi kunt wandelen tijdens de herfst in Zeeland zijn de Waterwinbossen in Zeeuws-Vlaanderen, tegen de grens met België. Onder de Waterwinbossen vallen de bossen van Clinge, van Sint Jansteen en de Wildelanden. Hier komen waterwinning, natuur en recreatie samen. Omdat deze gebieden op kalkarm dekzand liggen in plaats van op zeeklei, vind je hier een, voor Zeeland, bijzondere begroeiing. Dit in combinatie met de herfsttinten maken ze ideaal voor een herfstwandeling! Ontdek hier routekaarten in de Waterwinbossen.
De Waterwinbossen zijn tijdens de herfst in Zeeland extra leuk om te bezoeken. Welke verschillende dieren, paddenstoelen en bomen kom jij allemaal tegen?

Land en water bij Nieuwvliet

De wandelroute ‘Land en water bij Nieuwvliet’ voert je langs een indrukwekkend natuurgebied met verdronken polders, strand, duin en struweel. Vooral nu de temperaturen niet meer zo hoog zijn als in de zomer en het ook net wat minder druk is het heerlijk om langs de kust te wandelen. Hou op het strand van Nieuwvliet je ogen goed op het zand gericht, want hier worden regelmatig fossiele haaientanden gevonden! Ook de Verdronken Zwarte Polder laat je verrassen. Je wandelt namelijk door een leefgebied voor veel vogel- en plantensoorten. 

De Verdronken Zwarte polder is een prachtig natuurgebied die je moet zien tijdens  je herfstwandeling.

Parelroutes

Ook samen met de kids kun je het herfstachtige Zeeland op een interactieve manier ontdekken! Tijdens de parelroutes gaan jullie op puzzeltocht waarbij jullie samen de mooiste parels tegenkomen. Ga op zoek naar achterliggende verhalen van een gebied of plaats. Lukt het jullie om alle puzzelvragen op te lossen en het woord te raden? De parelroutes zijn door heel Zeeland te vinden! Ontdek de Parelroutes van Zeeland.

Herfst in Zeeland is prachtig en divers! Bekijk het Westerschouwen bos tijdens dit seizoen en tel de kleuren.

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Meer inspiratie

voor de herfst in Zeeland?