Natuurgebied Grote Putting - Beeld: Staatsbosbeheer

Wandeling door Oost-Zeeuws-Vlaanderen

Hengstdijk is een klein dorpje in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen, in de omgeving van Vogelwaarde en Kloosterzande. Voor mij vrij onbekend terrein. We wandelen bovenlangs een kreek die luistert naar de naam ‘De Vogel’. Zo komen we in de Grote Putting, een laaggelegen natuurgebied in de polder ten oosten van Hengstdijk. Via een onverhard pad kun je er prachtig doorheen lopen en vooral de grote groepen ganzen vallen op in de winter. Ze foerageren in de plassen en lopen gakkend door het ruige weiland.

Natte polder

De Grote Putting ligt in een oude, natte polder waarin nog allerlei oude slootjes en perceelscheidingen te zien zijn. Sinds kort is er een grote nieuwe plas toegevoegd aan het gebied. Als tegenwicht aan eerdere verkleiningen en aantastingen van het natuurgebied. Aan de rand van die nieuwe plas staat een infopunt met daarvoor een oude houten kruiwagen met blokken turf erop. Dit is een herinnering aan het turfsteken en de moernering die hier lang plaatsvonden. Het aanwezige veen was, in blokken gestoken en gedroogd, een goede brandstof: turf.

Moernering

Bij de moernering maakte men gebruik van het feit dat hier ooit zee was. Hierdoor was het aanwezige veen zout. Het afgegraven veen werd gedroogd en verbrand. De as werd met water uitgekookt en zie daar: zout! Zout was een belangrijk goedje en zeker ook in Zeeland een belangrijk product. Duur en gewild. Het bracht rijkdom aan een stad als Zierikzee. In Arnemuiden waren in de 16e eeuw honderden mensen in de weer met het raffineren van zout. Deze winning zorgde ervoor dat de polder steeds lager kwam te liggen. Hierdoor kun je nu door een prachtig vochtig laagland wandelen.

Kreek 'De Vogel'

Via Kuitaart, een dorp in de gemeente Hulst, belanden we aan de zuidzijde van de kreek De Vogel. De Vogel is een, van west naar oost liggende, langgerekte kreek. Tot de 13e eeuw had het getij hier vrij spel. Daarna werd de kreek afgedamd en nu ligt hij daar in het landschap van boerderijen en landbouwgrond. Opvallend zijn de vele houten bouwsels aan de oever. Later kom ik erachter dat die hokjes alles te maken hebben met het feit dat de Vogel grotendeels in particuliere handen is. Wat moet het heerlijk zijn om hier op je eigen steiger in het zonnetje te zitten vissen!

Zeeuws-Vlaamse gastvrijheid

Terug in het kleine Hengstdijk blijken er nauwelijks nog voorzieningen open te zijn. Hengstdijk, niet genoemd naar een hengst, maar naar een dijk van een zekere “Hein” heeft een mooie katholieke kerk: de Sint Catharinakerk. Ten tijde van ons bezoek is hier een tentoonstelling van kerststalletjes. Ik gluur om het hoekje. Ziet er mooi uit. Omdat er geen pin aanwezig is en ik geen contant geld mee heb, vraag ik aan de dame bij de entree of ik een bedrag kan overmaken. “U bent natuurlijk zo ook van harte welkom,” antwoordt ze. Zeeuws-Vlaamse gastvrijheid! De tientallen verlichte staaltjes van nijverheid bieden een feeëriek schouwspel. Denk er stemmige muziek en glühwein bij en je ziet de trots van de bewoners voor je.

Mooi. Voldaan rijden we bij de invallende duisternis terug naar huis.

Nieuwsgierig geworden?

Verken de omgeving van Hengstdijk met deze wandelroute. Hans Corbijn is via 'Wandelen op Walcheren' zelfstandig gids en organisator op Walcheren. Hij werkt regelmatig als gids voor groepsarrangementen Zeeland. Daarnaast is hij mede-auteur van het boekje 'Walcherse Wandelingen' en 'Zeeuwse Zwerftochten'. Je koopt deze wandelgidsen o.a. bij de VVV-Inspiratiepunten

Foto credits: Staatsbosbeheer


Ook interessant