HomeHome
Visit
Blogs
Wandelen langs de watergangen
Westkapelle wandelpad bos

Wandelen langs de watergangen

Geschreven door: Hans Corbijn, wandelgids en co-auteur van 'Walcherse Wandelingen' en 'Zeeuwse zwerftochten'

Voorheen werden deze watergangen gebruikt om vracht over te vervoeren naar Middelburg, nu lopen er prachtige routes langs om te wandelen. In dit blog vertelt Hans Corbijn je alles over het wandelen langs de watergangen van Walcheren!

Wandelnetwerk van Walcheren

Wandelend over het platteland van Walcheren kun je tegenwoordig de routeaanduidingen van het wandelnetwerk volgen. Dit netwerk voert je langs verrassende plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld van de Singel in Middelburg naar Westkapelle wandelen. Je loopt dan 22 kilometer grotendeels langs de watergangen.

Tot halverwege de vorige eeuw werd er over de watergangen vracht vervoerd met ‘schuten’. Deze platte bootjes werden door de boeren gebruikt om hun vracht naar Middelburg te vervoeren. Wist je dat enkele straten in Middelburg zijn vernoemd naar het ‘Schuitvlot’, zoals de Schuitvlotstraat en Armeniaans Schuitvlot?

wandelroute

Natuurvriendelijke oevers

Eind vorige eeuw is besloten om de watergangen, bedoeld voor de afwatering van Walcheren, te voorzien van natuurvriendelijke oevers. Ik herinner me nog van lang geleden dat deze watergangen erg steile oevers hadden. Watervogels en andere dieren konden amper het water uit. Laat staan dat je er kon wandelen.

De oevers werden in de loop der jaren breder en minder steil gemaakt. Hierdoor kun je er prima wandelen. Over het algemeen is het vlak wandelen, maar her en der heb je wat hoogteverschillen. Toen het netwerk werd aangelegd moesten grondeigenaren toestemming geven, om daar waar het nodig was, langs de rand van hun grond te mogen lopen.

bunkerpad walcheren bunkers

Bloemen in bloei

Veel boeren laten nu een rand van ongeveer een meter onbebouwd. Dus daar waar je niet over de oever kunt wandelen, loop je nu over de akkerrand. Prachtig om te zien als er, in de zomer, ook nog een bloemenrand in bloei staat! Wist je dat je in Walcheren bloemenplukbonnen kunt kopen? Met deze bon op zak, mag je bloemen plukken op de daarvoor bestemde bloemenranden. Zo pluk je met enige regelmaat een bosje bloemen bij elkaar. Wie verdient er volgens jou zo'n mooi bosje bloemen?

Bunkerpad Walcheren bloemen

Trekvlotjes

Hier en daar zijn er kleine bruggen en trekvlotjes nodig om aan de andere kant verder te kunnen wandelen. Onderweg van Middelburg naar Westkapelle kom je een stuk of 5 trekvlotjes tegen. Leuk om te zien hoe volwassenen weer helemaal kind worden, terwijl zij zich via een touw naar de overzijde trekken. Of er staan iets teveel personen op het vlotje, waardoor het water over de schoenen kolkt, terwijl er verwoed en met vereende kracht wordt doorgetrokken. Ja, de strijd tegen het water blijft je bezighouden in Zeeland. Uiteindelijk kom je dan, hopelijk met droge voeten, aan bij Westkapelle.
Trekvlot in Westkapelle

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Meer lezen?

Dit kun je ook doen in Zeeland!