Wandelen langs het Groote Gat

Oostburg ligt in de kleipolders van West-Zeeuws-Vlaanderen. Rondom de stad ligt een afwisselend polderlandschap met kreken, zoals het vogelrijke Groote Gat. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van fiets- en wandeltochten, waarbij je je altijd kunt oriënteren op de blikvanger van de stad: de watertoren met druppels, geschilderd door Johnny Beerens uit Breskens. Menig bezoeker van Oostburg heeft deze watertoren al op de foto gezet.

Vogels

Het natuurgebied strekt zich uit over de volle breedte van de stadskern. Wandelend over de kilometerslange Kaas en Broodse Dijk word je in drie seizoenen (behalve in de winter) vergezeld door het gekwetter en getoeter van allerlei vogels. Centraal in dit natuurgebied, beheerd door Stichting Het Zeeuwse Landschap, ligt een langgerekt stuk water: het Groote Gat. Op, in en rond dit water is het een drukte van jewelste. Een komen en gaan van verschillende vogelsoorten

Weide

Fijn is ook, dat de dijk niet toegankelijk is voor auto’s. Er komen enkel fietsers en wandelaars. Je hebt dus nauwelijks besef van verkeer. Maar het leukste komt nog: ergens in het midden van de dijk staat een hek dat toegang geeft tot een weide. Daar loop je de kans op een ontmoeting met koeien. Je loopt naar een brug die enkele jaren geleden midden over het water is gelegd. Op nog geen meter boven de waterspiegel loop je langs het riet. Om je heen hoor en zie je al het leven.

Vreemd wezen

Helemaal mooi wordt het als je ergens midden op die brug gewoon eens stil blijft staan. Of als je gaat zitten met je benen boven het water. Na enkele minuten merk je dat de dieren om je heen tussen het riet uit komen. Ze zijn gewend geraakt aan dat vreemde wezen dat daar op die brug is. Natuur om je heen, geluid van vogels en de wind. Verder hoor je zo goed als niets. Mooier wordt het niet.

Aan de zuidelijke overkant kom je weer bij een hek. Ook daar zal je waarschijnlijk ergens koeien zien staan. Geen probleem, ze vinden jou een stuk minder interessant dan het gras waar ze van eten. Een kleine tip als je door het weiland loopt, kijk dan af en toe ook even naar beneden. Koeien leggen nogal eens iets neer. Maar het belangrijkste: geniet! Een plek als het Groote Gat vind je niet zo snel.

Ledeltheater in Oostburg

Over Oostburg

Niet alleen de omgeving van Oostburg leent zich uitstekend voor een dagje uit. Het centrum van de stad heeft eigenlijk alles wat je voor het dagelijkse leven nodig hebt. Je vindt er de Markt en aansluitend het Ledelplein. Op woensdag is het hier gezellig druk vanwege de ruim opgezette en goed gesorteerde weekmarkt, de grootste in de regio.

Een filmpje pakken kan in het Ledeltheater. Of geniet er van één van de vele voorstellingen. Vanwege het bijzondere interieur kiezen veel Nederlandse en ook Vlaamse artiesten juist dit theater voor hun try-outs.

Raadhuisplein in Oostburg

In het centrum

Voor de dagelijkse boodschappen kun je terecht in één van de vier goed gesitueerde supermarkten. Daartussen een gevarieerd winkelaanbod en een aantal goed bekend staande restaurants. Vanwege de centrumfunctie vind je hier ook het gemeentehuis, het onderkomen voor de gemeente Sluis. Maar een behoorlijk uitgebreid sportcomplex, inclusief zwembad.