Weg van Zeeuws-Vlaanderen

Het draaien van ‘Weg van jou’ op locatie in Zeeuws-Vlaanderen was anders dan andere shoots. Het was heel fijn om zo met de hele club mensen op één locatie te werken. Iedereen was even weg van de dagelijkse sleur. Dat zorgde dat er veel focus was en dat we misschien nog wel meer van Zeeuws-Vlaanderen hebben genoten.

Groede

Mijn werk begon met een week in een strandhuisje bij Groede met mijn gezin. Als eerste kennismaking was dat geweldig. Met zo’n bolderkar door de duinen naar je huisje. Het weer was niet al te best, maar toch was het te gek. In die week heb ik veel rondgereden en gekeken.

Mooie luchten en smalle laantjes

Wat me meteen opviel, waren de prachtige luchten, de smalle laantjes met bomen en de mooie dorpen. In ‘Weg van jou’ speelt IJzendijke een grote rol, maar we hebben heel veel mooie stukjes van verschillende Zeeuws-Vlaamse dorpen samengevoegd om een soort ideale fantasieversie van dat dorp te maken. Als je het IJzendijke van ‘Weg van jou’ wilt zien, ga dan ook naar Sint Anna ter Muiden. Er staat een prachtig kerkje. Het huis van Evi moest heel romantisch zijn met groen er omheen. Dat staat in Retranchement. Je hebt daar heel veel van dat soort mooie huizen. We draaiden er in de herfst en het zag er prachtig uit.

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Toen ik daar voor het eerst dronebeelden van het Verdronken Land van Saeftinghe zag, dacht ik dat ik naar Afrika keek. Dat ziet er zo ontzettend bijzonder uit! Ik heb er hele mooie herinneringen aan. Ter voorbereiding zijn we er een keer of vier naartoe gegaan. Met zo’n gids met je laarzen aan door de modder. En altijd opletten dat je op tijd weggaat vanwege het getij.

Getij

Het getij speelde vaker een rol bij het filmen. Dat had ik ook nog niet eerder zo meegemaakt. We draaiden een scène waarbij Evi een schip doopte. Dat schip móést voor 14.00 uur echt weg. Anders zou het vast komen te zitten. En nog zoiets bijzonders met het getij: het haventje van Paal. Dat valt droog. Ik wist de eerste keer echt niet wat ik zag: al die boten zo in de klei tijdens eb.

Hamer of koe

Ik kan zo nog wel even doorgaan: de zandplaten met zeehonden op de Westerschelde, de containerschepen vlak langs de kust en het Zwin. Het was allemaal even mooi. En dan de mensen. We hebben zelden zulke enthousiaste figuranten gehad en als we iets nodig hadden, of we nou een hamer of een koe wilden lenen, het kon allemaal.

Warme herinneringen

Ik heb warme herinneringen aan mijn tijd in Zeeuws-Vlaanderen. De rust en de ruimte die we daar hebben ervaren was fantastisch en ik heb ook geprobeerd die te vangen in de film. Ik denk dat dat een van de dingen is die zorgt dat ‘Weg van jou’ Zeeuws-Vlaanderen goed weergeeft.

Gerelateerde tags: