Ontdek Wemeldinge

Het dorp Wemeldinge is één van de oudste – en wat mij betreft mooiste - van Zuid-Beveland en dat geldt ook voor de kerk, de Maartenskerk. Ik ken eigenlijk geen dorp waar je zo mooi de ontwikkeling door de eeuwen kunt zien. Je loopt of fietst als het ware op een tijdlijn, van het jaar 1000 tot nu toe.

 

De combinatie van het Zeeuwse polderland, historische dorpskern en de stranden aan de Oosterschelde, maar net zo goed de historische ontwikkeling van boerendorp naar binnenvaartdorp en nu naar populaire badplaats maken Wemeldinge bijzonder. Het is die ongebruikelijke mix die Wemeldinge misschien wel uniek maakt. En niet onbelangrijk, je hebt er nog lekker de ruimte, je loopt er niet over de hoofden van al die andere toeristen op de koppen van de Zeeuwse eilanden.

Tijdens mijn ambtsperiode als burgemeester kwam ik natuurlijk ambtshalve geregeld in Wemeldinge, maar ik lag zelf ook wel eens op een van de drie strandjes. Ik heb al eens gezeild op de Oosterschelde en met familie en vrienden heb ik al heel wat keren oesters geraapt onder aan de dijk. En ik heb hoogstpersoonlijk toeristen en bewoners door Wemeldinge rondgeleid. Elke keer zijn mensen verbaasd over wat er allemaal te zien is. Als je maar goed kijkt.

 

Er zijn wat mij betreft drie typische kenmerken aan Wemeldinge. De ligging aan het nationaal Park Oosterschelde met drie strandjes en zijn jachthaven in het oude sluizencomplex. De prachtige oude dorpskern vanaf de Maartenskerk tot eind Dorpsstraat. En het Bevelandse landschap vol boomgaarden, weiden, akkers en aan het eind van de horizon altijd een dijk.

Wemeldinge is voor mij een parel aan de Oosterschelde, rust en ruimte, erfgoed en strandvermaak, uitgebreide horeca en overnachtingsmogelijkheden en dat op iets meer dan een vierkante kilometer. Waar vind je dat nog? In Wemeldinge dus!

Gerelateerde tags:

Ook interessant