Zeeland, een culinaire (eind)bestemming

'Als we later groot zijn, wil ik hier wel wonen', vertelde ik mijn nu echtgenoot toen ik hem net leerde kennen. ´Of, als dromen mag, een pied a terre'. Hij nam me mee naar Zeeland waar hij vandaan komt en ik had het al heel snel gezien: het Zeeuwse licht, de prachtige natuurgebieden, heerlijke verse vis recht uit zee, acht Michelin sterren restaurants en in een half uurtje in Belgie. Een droomplek!

Strandopgang in Zeeland

Op de grens van zee en land

De meesten van jullie zullen vast Zeeland bezoeken voor het strand. Of om te wandelen of fietsten op de grens van land en water. Dwars door prachtige natuurgebieden van schorren, slikken en zandvlaktes. Misschien ook om één van de vele schilderachtige stadjes te ontdekken die Zeeland rijk is maar zeg nou zelf, een bestemming is uiteindelijk toch pas écht een top bestemming als je terug denkt aan wat voor heerlijks je gegeten en gedronken hebt uit de streek op dat ene bijzondere plekje!

Zierikzee

Gelijk hoog inzetten

Gelijk hoog inzetten moeten the hubs en mijn schoonmoeder gedacht hebben want voor ik het wist zaten we bij -toen nog en inmiddels allang niet meer- Oud Sluis van Sergio Herman en Spetters in Breskens maar het was voor mij absoluut de seizoensgebonden keuken van De Kromme Watergang in Hoofdplaat die me met hun dagelijks vers ingekochte vis en eigen verbouwde groente eigenlijk pas echt benieuwd maakte naar de zilte en aardse smaken van het Zeeuwse landschap. Waarom van ver halen als het dichtbij zo goed is?

Twaalf maanden culinair genieten

Wat ik toen nog niet wist is dat er precies daar een zaadje geplant werd. Ik wilde meer weten over het unieke DNA van de Oosterschelde kreeft en reisde af naar Zeeland in maart. In april was ik er voor de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die door vlak onder het wateroppervlak te groeien een rijker voedselaanbod krijgen. In juni kwam ik terug voor de enige echte Zeeuwse mosselen en zilte zeekraal. In juli voor de mesheften. Eind augustus voor heerlijke kokkels en in september voor de eerste oesters. Geen wonder dat Zeeuwse chefs hun menu laten dicteren door de seizoenen en het getij!

Culinair Zeeland zelf ervaren? Myra Madeleine tipt.

Kreeft eten

Oosterscheldekreeft

Vanaf eind maart tot en met half juli zal ik weer opvallend vaak te vinden zijn in Zeeland. Ik begin maar gelijk in Zierikzee waar de laatste donderdag van maart officieel het Oosterschelde kreeft seizoen start. Het unieke DNA van deze Zeeuwse kreeft zorgt voor zo´n fijne, bijzondere smaak dat alleen de papieren uitnodiging me al doet watertanden!

Zeeland, ik kom er zo ongelofelijk graag, maar dus allang niet meer alleen voor mijn schoonmoeder!

 

Bron: MyraMadeleine.com

Meer informatie

Wil je meer informatie over culinair Zeeland. Bekijk dan de pagina's over eten en drinken, sterrenrestaurants, strandpaviljoens, Zeeuwse zilte zaligheden en uit eten op z'n Zeeuws