HomeHome
Visit
Blogs
Zeeland een culinaire eindbestemming
zeeuws eten culinair gerecht

Zeeland, een culinaire (eind)bestemming

Geschreven door: Myra Madeleine, foodblogger

Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Op de grens van zee en land denken we al snel aan de mosselen en oesters, maar er is nog zo veel meer. In deze blog vertelt Myra Madeleine waarom Zeeland een culinaire (eind)bestemming is. Lees snel verder!

Culinair genieten op de grens van zee en land

'Als we later groot zijn, wil ik hier wel wonen', vertelde ik mijn nu echtgenoot toen ik hem net leerde kennen. ´Of, als dromen mag, een pied a terre'. Hij nam me mee naar Zeeland waar hij vandaan komt en ik had het al heel snel gezien: het Zeeuwse licht, de prachtige natuurgebieden, heerlijke verse vis recht uit zee, zeven Michelin sterrenrestaurants en in een half uurtje in België. Een droomplek!

De meesten van jullie zullen vast Zeeland bezoeken voor het strand. Of om te wandelen of fietsen op de grens van land en water. Dwars door prachtige natuurgebieden van schorren, slikken en zandvlaktes. Misschien ook om één van de vele schilderachtige stadjes te ontdekken die Zeeland rijk is maar zeg nou zelf, een bestemming is uiteindelijk toch pas écht een top bestemming als je terug denkt aan wat voor heerlijks je gegeten en gedronken hebt uit de streek op dat ene bijzondere plekje!

Gelijk hoog inzetten

Gelijk hoog inzetten moeten ‘the hubs’ en mijn schoonmoeder gedacht hebben, want voor ik het wist zaten we bij -toen nog en inmiddels allang niet meer- Oud Sluis van Sergio Herman en Spetters in Breskens. Toch was het was voor mij absoluut de seizoensgebonden keuken van De Kromme Watergang in Hoofdplaat, die me met hun dagelijks vers ingekochte vis en eigen verbouwde groente eigenlijk pas echt benieuwd maakte naar de zilte en aardse smaken van het Zeeuwse landschap. Waarom van ver halen als het dichtbij zo goed is?

Twaalf maanden culinair genieten

Wat ik toen nog niet wist is dat er precies daar een zaadje geplant werd. Ik wilde meer weten over het unieke DNA van de Oosterschelde kreeft en reisde af naar Zeeland in maart. In april was ik er voor de Zeeuwse hangcultuurmosselen, die door vlak onder het wateroppervlak te groeien een rijker voedselaanbod krijgen. In juni kwam ik terug voor de enige echte Zeeuwse mosselen en zilte zeekraal. In juli voor de mesheften. Eind augustus voor heerlijke kokkels en in september voor de eerste oesters. Geen wonder dat Zeeuwse chefs hun menu laten dicteren door de seizoenen en het getij!

Oosterscheldekreeft

Vanaf eind maart tot en met half juli zal ik weer opvallend vaak te vinden zijn in Zeeland. Ik begin maar gelijk in Zierikzee waar de laatste donderdag van maart officieel het Oosterschelde kreeft seizoen start. Het unieke DNA van deze Zeeuwse kreeft zorgt voor zo´n fijne, bijzondere smaak dat alleen de papieren uitnodiging me al doet watertanden!

Zeeland, ik kom er zo ongelofelijk graag, maar dus allang niet meer alleen voor mijn schoonmoeder…

Zeeland is een culinaire (eind)bestemming

Toch nog niet helemaal overtuigd na het lezen van deze blog? Lees dan hier verder over eten en drinken in Zeeland, verdiep je in het aanbod van de, maar liefst, zeven sterrenrestaurants of bekijk welke streekproducten wij in Zeeland nog meer kennen. Kom je al?

Meer blogs lezen?

Kunst spotten op straat, vermaak in de Zeeuwse steden, op pad met het Zeeuwse wildlife of de natuur in duiken. In Zeeland is van alles te beleven. Wil jij je laten inspireren om jouw bezoek aan Zeeland nóg mooier te maken? In onze blogs lees je hoe Zeelandfans hun verblijf in Zeeland beleven. Je vindt ze op onze blogpagina!

Zet je smaakpupillen op scherp

en ontdek culinair Zeeland!