Kerncijfers 2016 Zeeland

Jaarlijks publiceert het Kenniscentrum Kusttoerisme de kerncijfers van het afgelopen jaar. Deze cijfers worden bijeengebracht in drie verschillende leaflets, ieder met hun eigen invalshoek: marktomvang, economische impact en gastengedrag op basis van de customer journey. 

Marktomvang 
CBS telde 10,1 miljoen overnachtingen in Zeeland in 2016. Vanuit de toeristenbelasting van de gemeenten blijkt het totaal aantal overnachtingen veel hoger: naar schatting 15 miljoen overnachtingen. Dit en meer vindt u in de leaflet 'marktomvang'.

Economische impact 
Bestedingen van gasten vormen een belangrijke inkomstenbron voor de Zeeuwse economie. In 2016 besteedden toeristen ruim 1,6 miljard euro in Zeeland. Voor meer informatie over bestedingen en de economische spin-off voor de provincie, bekijk de leaflet 'economische impact'.

Customer journey 
De customer journey is een weergave van hoe een gast zijn vakantie beleeft: van de voorbereiding thuis, de beleving op bestemming tot en met de thuiskomst. Zo zien we dat bijvoorbeeld 21% van de Nederlanders review websites (zoals Zoover en Tripadvisor) gebruikt als informatiebron voor hun vakantie. Meer weten? Bekijk de leaflet 'Customer journey'.