Brouwersdam Superspot

De Brouwersdam is één van de drukste toeristische centra van Zeeland. Je kunt er volop genieten van strand, zee en natuur. De 6,5 kilometer lange dam is de verbinding tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Met de Grevelingen aan de ene en de Noordzee aan de andere kant maakt dat je hier bij elk weertype terecht kunt voor watersport. Je rijdt zó met je surfspullen tot aan de waterkant. Het strand leent zich ook uitstekend voor buggykiten, strandzeilen en vliegeren.

Watersport

Met de Noordzeestranden en het Grevelingenmeer is de Brouwersdam de ideale plek voor met name de surf-, zeil- en duiksport. De Noordzeekant is een trekpleister voor kitesurfers. Windsurfers zoeken ook vaak het Grevelingenmeer op. Het Grevelingenmeer is het grootste en helderste zoutwatermeer van West-Europa. Het biedt allerlei mogelijkheden voor watersport en ontspanning. Van surfen met de wind in je haar, suppen, een rondvaart of sloep varen tot zeilen tot de zon onder gaat. De Grevelingen is een prima plek om het varen onder de knie te krijgen. Meer watersport op de Brouwersdam

Waterjump

Op de Brouwersdam vind je ook de Waterjump. De naam zegt het al, je springt in het water. Maar dan wel vanaf een acht meter hoge helling. Maak adembenemende sprongen. Verleg je grenzen. Niet zo’n stunter? Ga op je eigen tempo en manier van de schans af met een matje of een band.

Duiken

De Grevelingen is een uniek duikgebied waar duikers hun hart kunnen ophalen, want het leven ònder water is minstens even mooi als het leven óp het water. Dankzij een kleine verbinding met zee en de geringe stroming is het water hier heel zuiver. In de zomer is het water zo’n 20 graden en je hebt een zicht van ongeveer 5 meter. Goed om zeeanjelieren, doorzichtige zakpijpen, krabben, kreeften en zeesterren te spotten. Daartussen zwemmen allerlei vissoorten zoals zeedonderpadden, platvissen, kleine haaiensoorten en af en toe zelfs een zeepaardje.

Strandsporten

Ben je niet zo’n watersporter, maar wil je wel actief buiten zijn? Huur bij een van de evenementenorganisaties de spullen die je nodig hebt en maak gebruik van één van de drie beachsportvelden met permanente netten. Jaag de bal over het net tijdens een potje beachvolley, voetvolley of -tennis

Fietsen

Of stap op de fiets en volg het fietspad over de Brouwersdam. Met de wind mee. Of tegen de wind in. Geniet onderweg van de vergezichten over het water en strijk neer bij één van de strandpaviljoens voor een hapje en een drankje.

Strandpaviljoens

De Brouwersdam heeft tal van strandpaviljoens. Met het zout nog in je haren en je voeten onder het zand biedt het strandpaviljoen je het ultieme strandgevoel. Veeg het zand van de tafel, bestel een drankje bij de vriendelijke bediening en werp een blik op de menukaart. Het strandpaviljoen is in ieder seizoen ongedwongen. Soms met loungebedden, zitzakken en lange tafels. Hier heeft niemand haast. Of het moet de ober zijn met zijn dienblad vol bestellingen.

Foto credits: Ben Houdijk

Concert at Sea

Muziek luisteren terwijl de zon ondergaat. Niet voor niets vormt de Brouwersdam al jaren het decor voor Concert at Sea. Ooit begonnen als een bescheiden feestje van de Zeeuwse popgroep Bløf. Nu trekt het concert tienduizenden mensen naar Zeeland voor muziek en vermaak aan zee. Tijdens de optredens proef je het zout op je lippen en voel je de wind van zee komen.

Beachboom

Zon, zee, strand en muziek komen ook samen op de Brouwersdam tijdens Beachboom Festival. Een strandfeest met drie podia en verschillende muziekstijlen: House, 90's en Party. Met je voeten in het zand geniet je van een uitbundig feest vol muzikale en theatrale verrassingen.

Damspel Brouwersdam

Wie meer te weten wil komen over de omgeving, brengt een bezoek aan de Kabbelaarsbank, een zandplaat aan de Brouwersdam. Kijk goed om je heen en zoek de QR-codes. Deze codes zijn onderdeel van het Damspel. Scan de codes met je smartphone, ga de strijd aan en kom als eerste bij het eindpunt als echte Brouwersdamkenner.

Rijdend Tram Museum

Maak een reis door het verleden met de tram op de Brouwersdam. Kijk vanuit een schommelende coupé naar de boten op het Grevelingenmeer. Het RTM-museum aan de noordkant van de Brouwersdam beschikt over een fraaie collectie stoom-en diesellocomotieven waarmee nog steeds wordt gereden. Leuke tip: combineer een tramrit met een boottocht over de Grevelingen.