Goeree-Overflakkee

De duinen van Goerree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee

Geniet van het moois dat Zeeland te bieden heeft. Houd bij een bezoek of verblijf rekening met de actueel geldende veiligheidsregels.

Het eiland Goeree-Overflakkee is omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer, het Krammer-Volkerak en het Haringvliet. De Brouwersdam en de Grevelingendam zijn de hotspots voor (kite)surfen, zwemmen, duiken, vissen, zeilen, blokarten en powerkiten. Daarnaast bieden de brede duinen, zandstranden, uitgestrekte polders en natuurgebieden volop mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Wil je liever een terras opzoeken of shoppen, ga dan winkelen an D’n Diek in Middelharnis.

Geschiedenis

Goeree-Overflakkee ligt op de grens tussen Zeeland en Zuid-Holland. Hoewel het officieel niet bij Zeeland hoort, doet het wel Zeeuws aan. Vroeger bestond het uit verschillende, kleine eilanden. De contouren ervan vind je nu nog terug in vormen van de verschillende polders. Het land werd langzaam overwonnen op de zee door middel van inpoldering. Overstromingen zorgden ervoor dat er regelmatig weer land in zee verdween. Landbouw vormen lange tijd de grootste inkomstenbron van het eiland. Door de waterrijke omgeving floreren ook visserij en scheepvaart.

Water

Tijdens de Tweede Wereldoorlog behoort de kop van het eiland tot de Atlantikwall. Het grootste deel van Overflakkee wordt in 1944 onder water gezet tijdens de inundatie. De polders veranderen in kale vlakten door het zoute water. Plannen voor een vaste oeververbinding voor het eiland worden doorkruist door de Watersnoodramp in 1953. Behalve Melissant en Dirksland, overstromen alle dorpen. Oude-Tonge wordt het zwaarst getroffen, hier sterven 304 mensen. Na de Ramp werd Goeree-Overflakkee opgenomen in de Deltawerken en kreeg het vaste oeververbindingen.

Dorpen

Ouddorp is het op één na grootste dorp op het eiland. Het staat bekend als familiebadplaats met brede, schone stranden en natuurgebieden. Goedereede is een bijzondere plaats op de Kop van Goeree. Het nam een belangrijke plaats in tijdens de Middeleeuwen. Toen was het een belangrijke handelsplaats met stadswallen. De naam Goedereede betekent dan ook "veilige haven/ankerplaats". Ooltgensplaat ligt helemaal aan de andere kant van het eiland. Op loopafstand van het dorp vind je natuurgebied Hellegatsplaten. Het dorp en het natuurgebied worden omringd door het Volkerak en het Haringvliet.

Lees verder

Goeree-Overflakkee